Украинската върхушка се уплаши: Искат от САЩ още по мощни оръжия, за да не падне Киев

Свят

Ако наистина има заплаха от падането на Киев, САЩ ще прехвърлят ракети ATACMS в Украйна. Това каза директорът на Центъра за изследване на армията, конверсията и разоръжаването, военният експерт Валентин Бадрак за телевизионния канал Еспресо. 

Той уточни, че сега основната тежест на войната е върху украинските отбранителни сили, пише УНИАН.

„Затова, за да спечели, Украйна трябва да създаде ситуация, в която да имаме 1000 ракети като „Нептун“ с обсег от 1500 км. Специалистите, които създават ракети, казват, че това е възможно. Но вместо да ги спираме, трябва да премахнем хората от Държавната ревизионна служба на Украйна, по-специално по въпросите на ракетите“, обясни Бадрак.

„Нашата загуба или нашата победа се тълкуват различно на Запад“, казва експертът.

„Нашата загуба, според Зеленски, означава, че няма да постигнем целта и няма да можем да постигнем освобождението на цяла Украйна. Но тази ситуация не се счита за загуба във Вашингтон.

Там това би било нормален компромис, дори да замрази войната. Когато осигуряваха лятно-есенното контранастъпление, акцентът беше върху това да се осигури достигането на украинската армия до морето.

В най-добрия случай основната цел беше освобождаването на онези територии, които бяха завзети след 24 февруари 2022 г. За други територии дори не се помисляше и тези идеи бяха открито пропагандирани чрез западни медии и вътрешни канали“, добави Бадрак.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обясни, че сега Съединените щати са по-фокусирани върху укрепването на украинската система за противовъздушна отбрана, отколкото върху прехвърлянето на ракети с голям обсег на действие като ATACMS.

Според него САЩ и съюзниците се фокусират върху задоволяването на най-належащите нужди на Украйна.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *