Украйна опита да удари Русия с ново оръжие, но ето какво се получи

Свят

Според официалния представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков руските сили за ПВО за първи път са свалили тактическа ракета Гром-2, принадлежаща на въоръжените сили на Украйна (ВСУ). 

 

Беше съобщено и за прихващането на три реактивни системи за залпов огън HIMARS, както и за унищожаването на два украински дрона в Донецката народна република (ДНР), пишат чуждите агенции.

„През деня в Донецката народна република (ДНР) са прихванати една оперативно-тактическа ракета „Гром-2“, три реактивни системи за залпов огън HIMARS и са унищожени два украински дрона“, уточни Игор Конашенков по време на брифинг на Министерството на отбраната.

Каква точно е била целта на украинските военни не е известно, но това е първият известен случай на използване на подобно оръжие. В същото време вече се появи информация, че Украйна е започнала производство на ракети за такива комплекси в съседна Полша. Колко от тях, обаче, ще достигнат до фронта не се знае. А и руските специалисти вече са намерили начини да свалят тези ракети.

ОТРК „Гром-2“ е оперативно-тактическа ракетна система, разработена в Украйна и собственост на Въоръжените сили на Украйна. Комплексът е разработен на базата на чужди технологии и включва ракети с голям обсег.

Може да се използва за поразяване на наземни цели и противовъздушна отбрана на противника. По официални данни ракетната система има обсег до 280 км и може да се използва за поразяване на различни обекти на територията на противника, включително инфраструктура и жилищни райони.

Събитията, които се случиха досега, показват, че конфликтът между Русия и Украйна се нажежава. Но тези „нови“ ракети едва ли ще помогнат много на Киев. Защото руската противовъздушна отбрана е най-добрата в света.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *