Ген. Игор Конашенков: Руската армия продължава настъплението по всички посоки!

Свят

През деня повече от 20 руски тактически групи организираха настъпление на Краснолиманското направление. Това се разбра от  съобщението на официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков. 

 

Той добави, че руските войски са отбили неуспешен опит на украински батальони за атака и са продължили напред.

„В Краснолиманското направление въоръжените сили на Украйна неуспешно се опитаха да атнакуват с три усилени батальона в посока на населените места Макеевка, Площанка и Червонопоповка на Луганската народна република. В резултат на активните действия на руските войски и артилерия, противникът бе отхвърлен в дълбочина и руските подразделения подновиха атаките“,  добави Конашенков.

Той добави, че в районите на населените места Терни и Кировск в ДНР са поразени резервите на Въоръжените сили на Украйна. Освен личен състав, руските войски са унищожиха и четири танка, девет бойни бронирани машини и осем вражески машини.

Дори главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний призна, че руската армия е утроила броя на атаките на фронта. Той e заявил това в телефонен разговор с командващия силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи.

„Обсъдихме ситуацията на фронта. Положението е напрегнато, но остава под контрол„, написа по-късно Залужний в канала си в Telegram. „Руските войски са утроили интензивността на бойните действия в някои части на фронта – до 80 атаки дневно.

През последните седмици руските войски са възобновили атаките в Донецка област – по данни на Генералния щаб на ВСУ те напредват в три посоки. Наред с други неща, това се улеснява от изпращането на мобилизирани руски военни на фронта.

В същото време руски подразделения продължават да изтласкват позициите на украинската армия в други региони, включително Херсонска област, но настъплението им не е толкова бързо, включително и поради трудностите на зимния сезон.

По-рано агенциите съобщиха, че руските военни са отбили атаките на въоръжените сили на Украйна в Купянско направление и са продължили напред.

Източници Блиц.бг и Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *