Унгария поряза Зеленски с остър отговор за санкциите и помощта

Свят

Унгария се държи „неправилно”, като член на НАТО по отношение на конфликта в Украйна. Това изказване на президента Владимир Зеленски доведе до остра реакция от страна на кабинета на Виктор Орбан от Будапеща. Според украинският държавен глава Будапеща имала „приятелство” с Русия и това не било присъщо за член на Алианса, пише „Флагман“. 

 

„Има някакво объркване сред политическия елит на Унгария. Странна ситуация. Може ли една държава, която е членка на НАТО, да бъде едновременно с Русия и против НАТО?”, попита Зеленски.

Очаквано, отговорът от унгарското правителство не закъсня. Външният министър Петер Шиарто  обясни на украинския президент, че няма право да се бърка във вътрешната политика на Унгария и начина, по който се взимат решенията там. Той уточни още, че Будапеща вече е направила много по отношение на конфликта и хората са платили „достатъчно висока цена”.

„Ако това, което Зеленски означава: „Аз с уважение благодаря на унгарския народ, че позволи на над 1 млн. украинци да се настанят в Унгария като бежанци и уважително благодаря на Будапеща за това, че продължава да праща помощ”, то тогава добре и може да разчита на нас и за в бъдеще”, каза Петер Шиарто.

Наскоро Виктор Орбан отново разбуни духовете в Брюксел, като заяви, че унгарските власти няма да арестуват Путин, ако той стъпи на тяхна земя. Той направи това през март, след като Международният криминален съд (МКС) в Хага издаде заповед за арест срещу руския президент заради предполагаемите, извършени от него „военни престъпления в Украйна”. Това се случи, въпреки че Унгария е подписала и ратифицирала Римското споразумение, което послужи за основаването на МКС.

Досега пък унгарската позиция винаги е била осъждаща по отношение на руската инвазия, но в същото време страната не е наложила някои от Европейските санцкии – основно тези, свързани с енергетиката. В същото време външата политика на Будапеща стои върху фундаменталната идея, че трябва да започнат мирни преговори. Така Орбан се превърна в един от малкото европейски лидери, които се отдръпна от консенсуса в НАТО и продължава да поддържа отворена и позитивна комуникация с Кремъл Това, разбира се, не се харесва на бюрократите в Брюксел.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *