Учените са в шок! ДНК анализ на над 100 египетски мумии просто изуми учените! Вижте само тук !

Лайф зад паравана

Германски учени от института Макс Планк(Max Planck Institute for the Science of Human History) и университета в Тюбинген(University of Tuebingen)  са възстановили частично гена на над 90 египетски мумии, на възраст от 1500 до 3500 години. След задълбочен анализ учените стигнаха до извода, че древните египтяни не са били африканци. Някои от тях са турци, други са от Южна Европа и от места, където сега се намират Израел, Йордания, Сирия, Ливан и Грузия.

Подобни проучвания са били правени и по-рано от биолози от центъра ИГЕНЕА (iGENEA), разположен в Цюрих. Те анализираха генетичния материал, извлечен само от една мумия. Но затова пък тя е на самия фараон Тутанкамон. Неговата ДНК е извлечена от костната тъкан – по-точно от лявото рамо и левия крак. Специалистите от  ИГЕНЕА сравняват гена на момчето-фараон и съвременните европейци. И те разбрали една шокираща истина – много от тях са роднини на самия Тутанкамон. Средно половината от европейските мъже са „Тутанкамони“. А в някои страни техният дял достига 60-70% – например във Великобритания, Испания и Франция. ДНК се сравнява с така наречените хаплогрупи – характерни набори от ДНК фрагменти, които се предават от поколение, оставайки почти непроменени. Роднините на фараона „дадоха“ обща хаплогрупа, наречена R1b1a2. Учените подчертават, че тази хаплогрупа -Тутанкамон R1b1a2, толкова често срещан сред европейските мъже, е много рядък сред съвременните египтяни. Делът там не надвишава 1%.

Една от мумиите, която са изследвали германските учени.

„Не е ли наистина интересно, че Тутанкамон е генетично европеец“, изненадан е Роман Шолц, директор на Центъра ИГЕНЕА. Генетичните изследвания на швейцарците и германците отново потвърждават, че модерните египтяни, в тяхната обща маса, не са потомци на фараоните. Те просто нямат нищо общо с ТЯХ – техните древни владетели. Което по някакъв начин обяснява характеристиките на египетското общество. Самите фараони не са местни. „Вярвам, че общият предшественик на египетските крале и европейци е живял в Кавказ преди около 9500 години“, каза Шолц. Преди около 7 хиляди години неговите преки потомци се заселват в цяла Европа. И някои са се добрали до Египет и са се „превърнали“ във фараони. Оказва се обаче, че като се започне от пра-прадядото, предците на Тутанкамон, а и самият той, имат типичните черти на кавказката националност. МЕЖДУ ДРУГОТО – ще дойде време и те ще оживеят. Както и самите те са искали. Йоханес Краузе(Johannes Krause), палеогенетик от Университета в Тюбинген, съобщи в списанието „Nature Communications“, че геномът от три от 151-те мумии, с които германските изследователи са работили, е напълно възстановен. Тяхната ДНК е добре запазена. Доживяла е до наши дни, както казва ученият. Запазени, въпреки горещия египетски климат, високата влажност в местата за погребение и химикалите, използвани за балсамиране. Възстановяването на генома обещава, макар и в далечното бъдеще, възстановяването на собственика му, по единствения ни познат засега начин -чрез клониране. Което ще приляга идеално на древните египтяни, които някак си са се надявали, че някой ден ще се издигнат от мъртвите. За това са били мумифицирани, сякаш са предвиждали, че останките от плът и кости ще бъдат полезни. И най-вече Тутанкамон. Дали ще доживеем да видим клонинги на мумиите – кой знае, но ще бъде интересно!

Автор Ели Комитска,  istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *