Франция продължава БИТКАТА: Над 70% ПОДКРЕПЯТ протеста на „Жълтите жилетки“!

Свят

Вчера президентът на Франция Еманюел Макрон обяви извънредно положение в страната.

Какво всъщност означава това, дори самият Макрон не може да каже, защото гневът на хората е толкова силен, че всеки момент може да премине в разгром на цялата сегашна власт във Франция.

Затова френският президент, снощи отново се обърна към нацията. Той вече забрави да осъжда протестите, а премина направо към обещанията. Нещо повече. Едва тогава се сети, че има много бедни хора във Франция, чиито семейства не могат да се справят с непрекъснатото увеличение на данъците.

Макрон обеща, цитиран от РИА Новости, че правителството ще увеличи минималната работна заплата със 100 евро на месец, ще премахне данъците на ниските пенсии, ще отмени данъците за извънредния труд, както и данъците върху годишния бонус, който получават работещите.

След обръщението на Макрон, веднага бе направено социологическо проучване за това, дали хората вярват на обещанията на президента и как оценяват протестите, които в момента заливат Франция.

По въпроса за обещанията на Макрон, мненията на французите се разделиха поравно. 50% от анкетираните вярват, че президента ще изпълни обещанията, а 49% смятат, че обръщението е неубедително и Макрон едва ли ще изпълни, което обеща.

При това почти 70% от анкетираните смятат, че обещанията на президента са адекватни на икономическата ситуация, оценяват ги положително и вярват, че тяхната реализация ще подобри живота на обикновените хора.

Малко повече от половината респонденти – 53% –  смятат, че протестите на жълтите жилетки трябва да се прекратят, докато 45% са на мнение, че протестите трябва да продължат, докато правителството не изпълни обещанията си.

За отбелязване е обаче, че почти 70% от французите подкрепят акциите на протеста и самите протестиращи.

Ако трябва да коментираме ситуацията, ще отбележим най-напред, че не друго, а действията и изявленията на самия Макрон радикализираха протестите и предизвикаха погромите, палежите и сблъсъците между протестиращи и полиция.

При това загинаха повече от 7 човека, още над 570 получиха различни степени на наранявания, имаше дори откъснати ръце на протестиращи, вследствие взривовете на коктейлите „Молотов“ и полицейските гранати.

Ще припомним, че протестите започнаха на 17 ноември и бяха сравнително мирни. Но упоритото нежелание на правителството да изпълни справедливите искания на протестиращите, разгневиха хората. И тогава се развихри вакханалия на насилието с погроми, палежи и битки с полицията.

Следователно, по всички закони на демокрацията, с която Западът постоянно се хвали, самият Макрон досега трябваше да си е подал оставката. Защото той, като президент, отлично е знаел, че милиони хора в страната едва свързват двата края. И че те са го избрали, за да им помогне. А не да въвежда данък след данък и да прави живота на хората още по-невъзможен.

И още нещо. След като почти 70% от французите подкрепят протестите, това означава, че исканията им са искания и на френския народ. А избраният само преди  по-малко от две години, действащ президент, пренебрегна волята на своя народ.

Нека кажем, че почти същото е положението и в България. С изключение на погромите. И у нас, повече от 70% подкрепят протестиращите и техните искания за оставка на правителството и смяна на системата, която убива хората в България.

И ако сега изглежда, че протестите са поутихнали, това съвсем не означава, че те няма да избухнат с нова, страховита сила. И това неминуемо ще се случи, понеже Борисов продължава да увеличава горивата, данъците и таксите. А това цените на всички стоки, дори тези от първа необходимост, като хляб, мляко, сирене, месо, вече започнаха да хвърчат нагоре.

Затова България, също като Франция, Белгия, Гърция и много други европейски държави, ще продължи битката. Понеже капитализмът вече не може да отговори и на най-насъщните потребности на хората. Затова той трябва да си ходи, заедно с всички тези премиери, президенти и прочие навлеци, които не мислят за народите си, а само за собственото си благополучие.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *