Хвалбите на Борисов пропаднаха: Ето точно какво казват кредитните агенции за него!

България отблизо

Премиерът Бойко Борисов в реч пред младежкия летен университет на ГЕРБ във Варна се самопохвали и отвори торбата с обещанията.

Трябва да отбележим, че събитието се организира от ГЕРБ и чуждата фондация „Ханс Зайдел“, която отдавна спонсорира Борисовата партия.

Премиерът, по стар свой обичай, веднага започна да се хвали: „Преди няколко дена излезе кредитният рейтинг на България от „Фич“, както и от „Мудис“. Глобални кредитни агенции, които след като излязат със своите становища, ги чете целия свят и се ориентира. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат. В тях няма нищо общо с глупостите, които се говорят за дългове и т.н.“, оповести Вождът.

Но ето какво всъщност казват кредитните агенции, прочетено от самия Борисов: „Благонадеждна политика за постепенно присъединяване към Еврозоната и перспектива за устойчив растеж“. Тоест, тълкува Борисов, счита се, че това, което прави управляващата коалиция, допринася за устойчивия растеж. Стабилни банки, а не състояние, в което се налага държавата да се намесва – както стана по време на управлението на БСП. Когато чета тези неща, аз съм спокоен“, хвали се премиерът.

Само че, има едно „но“. Тълкуванията на Борисов нямат никаква връзка с логиката. Първо, „неговата“ държава се намеси брутално в КТБ. И наблюдателите се съмняват, че точно тази намеса е предизвикала кризата в банката. Второ, агенциите говорят за „благонадеждна политика“, което означава, че не оценяват реалното ниво на страната, а това, че Борисов е благонадежден и изпълнява заповедите на Запада. Само че един български премиер трябва да се движи от интересите на държавата, а не от това какво са написали някъде там, на Запад.

Нещо повече. В докладите на „Фич“ и „Мудис“ не пише, че България има „устойчив растеж“. Точно обратното. Пише, че страната ни има „перспектива за устойчив растеж“. Тоест, растеж няма, но за успокоение му пишат, че в далечна перспектива може и да има. Някъде там, в мъглявото бъдеще. А това си е чиста проба „мижи да те лажем“. Витиеватите западни доклади са написани така, че хем да кажат част от истината, хем да похвалят Борисов, за да не се чувства като сираче, изоставено от господарите си.

„Когато новоизбраният председател на ЕК идва у нас, продължава с тълкуванията си Борисов, и първите й думи са за борбата с контрабандата, за растежа, аз съм спокоен. И ще видите, че ще имаме в пъти повече пари – точно това, което отговаря на нашите приоритети“, заяви Борисов.

Това отново са хвалби. Никой не пише, че е овладяна в приемливи граници контрабандата, а пишат за „борба“ с нея. А за растежа и Борисов не смее много-много да говори, че да не го хванем неподготвен. А що се отнася до неговите изобилия от пари, които ще ни засипят, мисля, че на това вече не вярват дори малките деца. Това са предизборни хвалби на Вожда.

„Агенцията отбелязва, чете отново Борисов, че България се характеризира със стабилни показатели. Но тази стабилност сякаш медиите не я отчитат. Но ето какво казват експертите от „Фич“ – очакват страната да продължи да реализира излишъци. Тук пишат разни идиотщини – „страната ще задлъжнее за следващите млади поколения“, от „Фич“ ни казват точно обратното“, коментира премиерът.

Добре, нека тогава премиерът да отговори взе ли той, заедно с Горанов, онези 16 милиарда лева заеми от чужбина?! Нека отговори взе ли заем и записаха ли го в бюджета като дефицит, 2,5 милиарда лева за няколкото американски самолета, с които не можем да се опазим от никого. Но затова пък подарихме тази космическа сума на американците. Щото те са бедни, пък ние сме богати. Защото в бюджета нещо може да бъде записано като излишък, но дефицитът в хазната си остава дефицит. Има излишък, има и дефицит, тоест някъде парите не стигат. Такива объркани са сметките на човека от Банкя.

Накрая, след хвалбите, нямаше как премиерът да не отвори и торбата с обещанията. „През следващата година доходите ще бъдат вдигнати с 10%“, заяви тържествуващо той.

Само че забрави да каже с колко процента ще скочи инфлацията. Забрави да каже, че става все по-трудно за обикновените хора да плащат непрекъснато увеличаващите се данъци, и заедно с това да отделят пари за храна, облекло и т.н.

Борисов забрави да каже много неща. И едно от тях е, че дори неговите ментори от Запад, вече се чудят какво да кажат в негова защита. Пък и нека си спомним, че същите тези агенции „Фич“ и „Мудис“ повишаваха рейтингите и на Гърция преди да изпадне в колапс. Значи западните хвалби струват толкова, колкото и хвалбите на самия Борисов.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *