„Хизбула“ пусна в действие странни оръжия срещу израелската бронетехника

Свят

Ливанската организация „Хизбула“ започна да използва преносим двоен ръчен противотанков гранатомет (РПГ), предназначен за борба с бронирани машини. Този метод на въоръжаване включва изстрелване на два снаряда с кратко забавяне между изстрелите. Тази тактика позволява на първия снаряд да задейства системите за активна защита на бронираната техника, създавайки възможност вторият снаряд да порази целта с по-голяма ефективност.

Използването на подобна оръжейна система е значителна иновация в бойната тактика на „Хизбула“. Традиционно системите за активна защита на бронираните машини са ефективни срещу единични противотанкови снаряди, но двойните РПГ създават нови предизвикателства за защитата на танкове и бронетранспортьори. Преди това „Хизбула“ използваше тандемна бойна глава за подобни атаки, но е ясно, че Израел е засилил защитата на своите танкове.

Това нововъведение демонстрира желанието на „Хизбула“ да засили своите способности в борбата с бронираната техника, особено в условия, когато противникът ѝ разполага със съвременни средства за отбрана. Въвеждането на такава тактика може да увеличи ефективността на атаките на „Хизбула“ срещу бронирани цели и потенциално да промени характера на въоръжените конфликти в региона.

Бригадата „Ал-Кудс“, военното крило на палестинското движение „Ислямски джихад“, съобщи за атака срещу израелски дрон Heron TP (Eitan), твърдейки, че той е бил ударен директно с помощта на ракета.

Дронът Heron TP (ВИЖ ВИДЕОТО) е способен да лети на значителни височини, достигайки до 15 километра. Това е важно, тъй като системите за противовъздушна отбрана, с които разполагат бойците, традиционно са способни да поразяват цели само на височина до 4 километра. Следователно този случай може да показва възможната поява на усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана в силите на „Ал-Кудс“.

Това изявление повдига въпроса за потенциалното засилване на военния капацитет на групировката, което може да повлияе на по-нататъшната динамика на конфликта в региона, особено на фона на активното използване на бойните самолети и хеликоптери от Израел.

Израелските отбранители сили (ЦАХАЛ) обявиха превземането на ключови позиции на бойците на „Хамас“ в северната част на Ивицата Газа.

Израелската армия унищожи военния щаб на „Хамас“ и стартови площадки в района на Ал-Шати. Съобщава се за убити 150 бойци на радикалното палестинско движение.

Съобщава се също, че са унищожени складове, съдържащи големи количества оръжия и боеприпаси.

На свой ред алжирският източник MenaDefense информира, че израелските войски са открили редица западни оръжейни системи (по-специално гранатомети NLAW и гранатомети AT-4), които най-вероятно са дошли от зоната на конфликта в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *