Христос воскресе! Честит Великден, скъпи приятели!

България отблизо

Днес е Възкресение Христово – Великден. Православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника.

В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе!” и отговорът е “Воистину воскресе!“.

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Защото възкръсва мечтата за нов живот, за доброта и обич, за победа на доброто над злото.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на кръста.

През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и така да се приготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Според народната традиция в украсата за празника се включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко великденски обредни хляба – един се нарича за къщата и се раздава на Великден на членовете на семейството, други се даряват на кумове и на роднини.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.
Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата, на доброто над злото. Традицията повелява още на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни. То е буйно и весело.

Израз е на радостта на хората от възкръсването на природата за нов живот, на надеждата им, че тя ще ги възнагради щедро за труда им през идващото лято, на вярата в победата на доброто над злото.

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *