Христо Иванов: Какво пречи да управляваме ние, вместо някакво си служебно правителство?

България отблизо
„ПП–ДБ предложи вариант, при който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ГЕРБ–СДС и ДПС се стигна до другия възможен модел – той е по-сложен за прилагане и изисква повече действие“. Това каза Христо Иванов пред репортери в кулоарите на парламента. „Президентът всъщност се опитва да прави кампания в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше служебното правителство“, допълни той.

„Все пак законодателният процес изисква определено вникване. Има разлика между политическо решение за определени текстове, разработването на тези текстове – кой ги е внесъл, кой ги е гласувал и кой е авторът на тези текстове, защото авторът на законодателните актове е Народното събрание“, коментира той.

 

„Моят коментар беше насочен към това, че аз, както винаги, отказвам да възпроизвеждам срещи, които са се случили при затворени врати. Нашата позиция на ПП-ДБ беше абсолютно ясна – ние предложихме модел, в който редовното правителство продължава да действа като служебно. След консултации с ръководствата на ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел, защото няма много къде да се отиде. Този възможен модел е по-сложен за прилагане, защото изисква повече действия, но той има своите предимства и това не е по никакъв начин нещо, от което ние да се разграничаваме и да търсим начин да го описваме като нещо негативно“, посочи той и допълни:

 

„Лошото в случая е, че както това, че президентът всъщност се опитва да прави кампания в полза на това да се върнем към предишното състояние, където той еднолично решаваше и определяше служебното правителство, така и фактът, че бяхме пратени на избори, преди да можем да завършим конструкцията. Имаше предвиден Закон за служебното правителство, който трябваше да бъде приет, но нямаше време това да се случи“.

 

„За работата по текстовете за конституционните промени – имаше конституционна комисия, тя е работила по конкретните текстове. На всеки един етап е имало преговори и са се постигали някакви компромиси, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал и всички останали като овчици са се наредили и са гласували, е унизителна за всички и за Народното събрание. Молбата ми е да спрем с тези спекулации“, призова лидерът на „Да, България“.

 

На въпрос дали ПП-ДБ ще се коалира с ГЕРБ след изборите, той отговори:

 

„Ангажиментите, които ще поемем по отношение на формулата за управление, е нещо, което ще изработим заедно с нашите колективни партийни органи и ще ги обявим ангажиращо, така че ще има абсолютна яснота много конкретно как ще подходим към този въпрос. Но ние стоим на позицията, с която завършваме този парламент: споразумението, което предложихме, е това, в името на което ще търсим възможност да се управлява България. Въпросът е избирателите да ни дадат тази сила, с която да можем наистина да отстоим тези приоритети“.

Tagged

2 thoughts on “Христо Иванов: Какво пречи да управляваме ние, вместо някакво си служебно правителство?

  1. Колкото е по възможност бягайте от този лудия за да не ви призвани и вас

  2. ооооо, вие толкова време не можахте да се рзберете, за да не стигаме до тук, ама сега като видяхте че става тегаво- какво пречи, защо , ние не сме виновни, айде сиктир бе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *