Христо Иванов с нова врътка: Ще се закълне като депутат

България отблизо

Подалият оставка лидер на „Да, България“ Христо Иванов отново е обявен за депутат. В понеделник той заяви, че напуска и парламента, но до петък, когато изтече крайният срок за подаване на заявления за отказ пред ЦИК преди обявяването на окончателно избраните за депутати, явно той не е подал такова.

Това става ясно от решението, с което ЦИК обявява имената на новите 240 депутати, които трябва да се закълнат може би другата седмица. Сред тях е и това на Христо Иванов, който бе водач на листата на ПП-ДБ в столичния 24-и МИР.

 

От пресцентъра на ДБ обаче поясниха, че той ще се закълне и ще подаде оставка, каквато е процедурата по Изборния кодекс.

 

Подалият оставка председател на “Да, България” и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде депутат, както заяви, като изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс. Той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му, съобщиха от пресцентъра на „Да, България“.

От партията посочиха, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание. Наложената практика за подаване на заявление пред Централната избирателна комисия (ЦИК) за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс. Тя е била подлагана на обществен дебат и критики и ние последователно сме настоявали да бъде преустановена, обясниха от „Да, България“.

Съпредседателят на ПП Асен Василев избра да е депутат от Хасково и така в парламента влиза отново Манол Пейков. Кирил Петков пък предпочете Бойко Рашков, който бе втори в Перник, вместо Настимир Ананиев, чиято партия ВОЛТ бе сред мандатоносителите на неговия кабинет в 47-ото НС. Бившият министър Богдан Богданов ще е депутат от Плевен, а от Пловдив-област влиза Катя Панева.

В коалиционната група депутатите на „Промяната“ ще са 22-ма, 9 са на „Да, България“ и 8 на ДСБ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *