Изненада за САЩ: Русия победи! Балкански поток вече е завършен!

България отблизо

Строителството на газопровода „Балкански поток“ де факто е завършено, а българският участък от газопровода е свързан с газопровода в Сърбия.

Това съобщи пред ТАСС информиран източник, участващ в изграждането на газопровода.

„Балкански поток“ е завършен, свързан е с газопровода в Сърбия, няма официални събития във връзка със завършването на газопровода поради пандемията от коронавирус, а церемонията вероятно ще се състои по-късно „, каза източникът, цитиран от „Нова телевизия“.

През октомври българският министър-председател Бойко Борисов обяви, че строителството на газопровода „Балкански поток“ в страната е почти приключило. Той подчерта, че „с изпълнението на проекта „Балкански поток“ България ще се превърне в регионален стратегически газоразпределителен център и ще гарантира диверсификация на доставките на газ“.

„Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България. В официалните документи той се нарича „обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз „паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“. Името „Балкански поток“ за газопровода беше предложено от министър-председателя. Беше отбелязано, че линейната част на газопровода трябва да бъде завършена до декември.

„Турски поток, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна линия до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропускателната способност на газопровода от 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *