Циркът продължава: Няма ли някой в тая сглобка, който да държи на думата си?

България отблизо

Със сигурност към този момент сме най-близо до избори от целия преговорен процес. От позицията на Мария Габриел и от тази на Пеевски, става ясно, че мандатът на ПП-ДБ няма да бъде подкрепен, както и третият. 

 

Това заяви в ефира на Нова тв политологът Димитър Ганев от „Тренд“.

„Нека да направим някаква уговорка. Предвид тази динамика и непрекъснато обръщане на 180 градуса в тези няколко седмици, всичко е предпоследно. Може и това да се окаже такова. Утре ще получим отговор“, каза той.

„Официално вътрешният министър е взривил преговорите. ПП-ДБ са искали смяната. Дали това е точната причина или нещо друго, можем само да гадаем. Нека да чуем какво ще кажат ПП-ДБ по темата, очаквам да говорят и те“, заяви политологът Светлин Тачев, който също бе в студиото.

По думите му тогава ще стане ясно погребваме ли това правителство или не.

„Без подкрепата на ГЕРБ и ДПС няма как да има реализиране на втория мандат. „Възраждане“ е другият евентуален партньор и това е абсолютно невъзможно. ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ имат мнозинство, задължително един от тези играчи трябва да участва в кабинет, иначе няма как да има мнозинство. „Възраждане“ искат избори, другите две се обявиха против останалите мандати, т.е. отиваме на избори“, каза Ганев.

 

По думите му е интересно  на кого ще бъде връчен третият мандат. 

„Радев винаги пазеше полето си в ляво, давайки третия мандат на БСП, въпреки че беше ясно, че няма да успеят да направят правителство. Интересно е как ще процедира този път“, заяви Ганев.

Според Тачев всичко приключва още с края на първия мандат.

Ако нещо се случва, то ще е в оставащите часове. Стигне ли се до трети мандат, там вече сценарият ще е прекалено невероятен„, смята той.

„Самата Нинова иска предсрочни избори, „Възраждане“ искат предсрочни избори. Просто няма как да се случи с третия мандат“, добави Тачев.

Първоначалната уговорка за ротацията бе тя да е техническа. След предложения меморандум и коалиционно споразумение, с този състав, който видяхме, че се обсъжда, всъщност този технически въпрос стана строго политически.

Един път имахме правителство, което можехме да наречем експертно, с изключение на едно-две лица, например Асен Василев. След ротацията обаче щеше да има вече коалиционно правителство, в което щяха да влязат политически лица и от другата сила – ГЕРБ-СДС“, обясни Ганев.

„С този тежък политически въпрос двамата партньори не се справиха“, заключи политологът.

Според Тачев това е била игра, в която всеки е вдигал залога непрестанно, докато се е стигнало до момента, в който сме тръгнали на предсрочни избори.

По думите му при бързи предсрочни избори ПП-ДБ са в много по-лоша ситуация. „Ако ГЕРБ-СДС влезе с по-добри позиции в следващия парламент, то пак ПП-ДБ ще са им необходими и не знам как ще седнат отново на преговори. Това няма да се възприеме от избирателите на ПП-ДБ“, каза Тачев.

Според него обаче ситуацията не е много изгодна и за ГЕРБ-СДС, защото ефектът след това ще е нова политическа спирала.

Според Ганев просто от опити за надиграване, ситуацията е била изпусната.

„Натрупва се напрежение в преговорите, това е като в човешките отношения. Никой не е могъл да излезе от спиралата. Много неприятна кампания ни чака, защото е интересно какво ще се говори в нея“, смята той.

„Въпросът е какво ще се прави след 9-и юни, ако тогава са изборите“, постави на масата казуса Ганев.

Според него няма отговор на този въпрос. По думите им „Възраждане“ няма начин да успее да атакува първото място, но ако има друга алтернативна партия, тя може да го стори.

Политолозите смятат, че ще имаме избори 2 в 1, но и всяко друго решение би било пагубно и ще доведе до Народно събрание с много ниска легитимност. 

„Задължително трябва да са 2 в 1. Никой няма да ходи да гласува няколко поредни седмици. Ще има много ниска легитимност“, заяви Ганев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *