ЧВК „Вагнер“ изгони украинските части от катакомбите на Бахмут! ВСУ вече няма къде да се крият

Свят

Силите на руската частна военна компания „Вагнер“  са превзели Артьомовския металообработващ завод (АЗОМ) в северната част на Бахмут ( наричан в Русия Артьомовск, бел. ред) и продължават да печелят терен в източния украински град, заяви Институтът за изследване на войната.

 

Във всекидневната сводка, която публикува на своя сайт, базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира руски военни блогъри, че индустриалният комплекс вече е под контрола на милицията на Евгений Пригожин, която сега го прочиства от останали украински войници, предава БТА.

Тези твърдения са сравнително съвместими с наличните визуални доказателства за руско присъствие в АЗОМ, отбелязват американските анализатори.

Няколко руски  военни блогъри заявиха още вчера, че бойците на „Вагнер“ са се приближили до центъра на Бахмут, поели са контрол над градския пазар и са достигнали Двореца на културата, пише още Институтът за изследване на войната. Според него тези твърдения също са правдоподобни, предвид наличните визуални доказателства, чиято геолокация е потвърдена.

Групата „Вагнер“ вероятно работи за затвърждаване на териториалните си придобивки в северен и централен Бахмут, за да настъпи към центъра на града и да разшири зоната си на контрол в западната му част, отбелязва Институтът за изследване на войната.

По негови оценки руските сили са превзели през последните седем дни още пет процента от територията на Бахмут и в момента държат приблизително 65 процента от града.

Тези 65% обаче са много важни, понеже металообработващият завод АЗОМ е строен още по съветско време и е цял надземен и подземен комплекс, който можеше да оказва съпротива с месеци наред. Но явно руската армия придоби опит как да се справя с такива комплекси, а и украинските части вече не вярват, че могат да победят във войната с Русия.

Източник БЛИЦ

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *