Честит празник! 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

България отблизо

24 май е Деня на светите братя Кирил и Методий, които създадоха и защитиха с живота си правото на съществуване на славянската писменост. Техните ученици Климент, Наум и Ангеларий успяват да избягат от немски затвор и отиват право в България, където радостно ги посреща княз Борис Първи, който „отдавна жадуваше за такива мъже“. Той им осигурява всякакви условия за работа и свети Климент Охридски преработва оригиналната писменост глаголица, създадена от свети Константин-Кирил Философ, за да я направи достъпна до всеки човек. В чест на своя учител свети Кирил, свети Климент нарича новата азбука кирилица.

Още народният поет Иван Вазов определи огромната заслуга на древна България към славянските народи и към съкровищницата на човешката култура. Всички знаем неговите думи: „И ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат.“ Кирилицата е създадена в България, но тя се превръща в писменост на славянските народи. И най-малко ние трябва да отричаме това. Защото заслугата за духовното развитие на славяните е наша.

Ние сме в самата основа на славянската цивилизация.

И в такъв смисъл, на този ден да празнуваме само българската азбука и просвета не е логично. Това стеснява и омаловажава нашата огромна роля в духовното развитие на „славянский род велик“ и на цялото човечество.

Затова трябва да го празнуваме като ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Има и още нещо. Западът отчаяно се стреми да ни откъсне от нашите славянски корени, от славянския род и от Русия. Затова иска 24 май да е празник само на българската азбука. И се мъчи да отрече факта, че българската азбука е писменост на почти всички славяни.

Но историята е упорито нещо. Защото ние, не само сме славяни, не само сме свързани със славянския род, ние сме и в основата на неговото развитие.

Такива връзки не могат да се разрушат. Никога.

Президент и премиер се включват в честванията днес

Президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев ще участват в официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *