Шведите готови да изпратят изтребители „Грипен“ в Украйна, но…

Свят

Украйна може да получи шведски изтребители JAS 39 Gripen много по-бързо, отколкото смятат експертите. Това заяви маркетинг директорът на Saab Микаел Францен в коментар пред специализираното издание Defense News. 

 

„Ние сме напълно съгласни с това, което беше предложено от шведското правителство по този въпрос“, каза Микаел Францен, главен маркетинг директор на компанията.

„Очакваме, че ако такова решение получи одобрение от шведското правителство, процесът за изпращане на самолета в Украйна ще бъде доста бърз. В момента се движим в правилната посока“, добави той.

Има голям натиск, идващ отвътре и извън Швеция, да изпратим Gripen и ние сме готови да ги предоставим, ако бъде взето решение по този въпрос“, каза Францен.

Представители на Saab потвърдиха пред Defense News, че украински пилоти успешно са тествали шведските изтребители миналата есен.

Значи някакво количество самолети ще има, но дали ще има пилоти, и то обучени пилоти?

Според Юси Халметоя, бивш пилот на Gripen и съветник по въздушните операции на Saab, обучението на пилот как да управлява самолета е лесно, но е необходимо повече време, за усвояване на ефективното използване на бойните системи.

„Средно са необходими между 4-6 месеца, за да се обучи пилот да използва изтребителя Gripen JAS39 в ограничен набор от мисии като въздух-въздух и извън визуален обсег“, каза той пред Defense News.

„Едно от първоначалните предизвикателства, които могат лесно да бъдат преодолени, са езиковите бариери, но да ги научите как да поддържат самолета и да използват неговите оръжия, както и правилните тактики, техники и процедури, е много по-трудно. Пък и не се знае как ще реагират руснаците“, добави той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *