Швейцария се отказа от рамков договор с ЕС!

Свят

Швейцария реши да сложи край на опитите за постигане на всеобхватен рамков договор, уреждащ отношенията с ЕС.

 

Швейцарското правителство обяви в сряда вечер, че прекратява преговорите с най-големия си търговски партньор, като се позова на „съществени различия“ по ключови аспекти на споразумението.

 

Договорът трябваше да замени над 120 двустранни споразумения, уреждащи отношенията в различни области, някои датиращи от 70-те години на ХХ в.

 

Брюксел и Берн не можаха да постигнат съгласие по правилата за отпускане на държавните помощи и свободното движение на хора.

 

„Без това споразумение модернизацията на нашите отношения няма да бъде възможна и нашите двустранни споразумения неизбежно ще остареят“, коментира Европейската комисия след огласяване на швейцарското решение.

Швейцария е член на Европейската асоциация за свободна търговия, което ѝ дава фактически достъп до общия пазар на ЕС, но решението да не подписва рамков договор ще затрудни включването ѝ в нови области като енергийния съюз или здравното сътрудничество, както и връзките в области, където двустранните договори изтичат. Тази седмица приключи действието на споразумението за трансгранична търговия с медицински изделия.

 

Швейцарският външен министър Игнацио Касис призна, че решението ще има негативни последици за Берн, но заяви, че изтичането на сега съществуващите двустранни споразумения ще се случва бавно.

 

„Това ни дава време да реагираме със смекчаващи мерки“, каза той.

 

Швейцарският президент Гай Пармелин и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел в края на април, но не успяха да се споразумеят по нерешените проблеми.

Като основни швейцарската страна посочва опасения, че европейските правила за държавните помощи биха намалили някои субсидии за швейцарските кантони, а свободното движение на хора би довело до дъмпинг на заплатите и унищожаване на швейцарската икономика.

 

ЕС и Швейцария преговаряха за институционално рамково споразумение от 2014 г., но по искане на Берн преговорите бяха преустановени през 2018 г. за консултации.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *