Шойгу обяви поставянето на стратегически важната река Днепър под контрол

Свят

На 20 март 2024 година министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви създаването на Днепровска речна флотилия и бригада от катери.

Тази новост означава, че Москва поставя под контрол голямата и стратегически важна река Днепър, както и днепровските водни пътища и острови, които разделят Херсонска област на руска и украинска част.

Замисълът вероятно е, след като изтласка украинците от Херсонска област, руската армия безпрепятствено да се прехвърли през реката и да продължи на Запад към Киев. Поемането на контрола върху голямата река ще пресече опитите на бойците от ВСУ да създават временни плацдарми в тила на руската армия.

 

Много е вероятно Днепровската флотилия да бъде подчинена на руската група войски „Днепър“. Тази група войски обедини през 2024 година Днепровската и Запорожката група войски, пишат руски медии.

Както се отбелязва, по този начин Русия ще пресече всякакви украински операции през реката, като тази за завладяване и задържане на плацдарм при село Кринки. Блогери посочват още, че в битката при Кринки украинците са загубили много жива сила и техника поради упорството на върховния главнокомандващ Зеленски да задържи на всяка цена този плацдарм, който неуморно бе обстрелван от руската артилерия, а дебаркиралите там украински подразделения нямаха никакво прикритие.

Британското разузнаване смята, че вероятно Днепровската флотилия ще поеме от Черноморския флот патрулите по реката, докато той ще премести операциите в Източното Черноморие.

Отбелязва се, че Днепровската флотилия е взела всички мерки да предотврати появата на украински безпилотни дронове-камикадзе в речния басейн, но ако все пак такива водни дронове се появят те ще бъдат веднага засечени от наблюдателните пунктове по реката и неутрализирани от оръдията и тежките картечници на руските военни катери. Наблюдението на водните пътища се осъществява денонощно и в режим 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *