ШОК! Гърците протестират срещу…българите в Македония! Вижте КАКВО каза ВЛАДИМИР ПУТИН за ТОВА!

Свят

Вчера на атинския площад „Синтагма“, гръцки демонстранти се сбиха, въпреки че и едните, и другите протестираха против използването на думата „Македония“ в името на нашата съседка Република Македония.

Гръцката върхушка претендира отдавна, че историко-географската област Македония е била в пределите на Византийската империя и следователно е тяхна по право. Истината е, че тази област винаги е била ябълка на раздора и повод за нестихващи войни между България и Византия.

Македония се намира в пределите на българската държава още по времето на княз Борис I и е присъединена напълно към България при управлението на неговия син, цар Симеон I Велики. По-късно гърците превземат голяма част от нея. Но Македония отново се връща в пределите на българската държава по времето на цар Калоян.

Днес историко-географската област Македония е поделена основно между три държави – Гърция, Македония и България.

Страховете на Гърция, обаче, идват от факта, че област Македония е населена предимно със славяни от старобългарската езикова група, още от времето на Първата българска държава и Византийската империя, та до ден днешен. И затова гърците не са нищо повече от завоеватели, които са завладявали исконно български земи, населени със славяни. А тези славяни, по език и обичаи, не са се различавали от славянското население в пределите на българската държава.

Неоспоримо доказателство на този факт представлява, създадената от светите братя Кирил и Методий старобългарска писменост. Тя е оформена на базата на Солунския славянски диалект, към който  са принадлежали славяните от старобългарската езикова група. А Солун и почти цялата област Македония е била гъсто населена с такива славяни.

Малко по-късно, най-талантливият ученик на Константин-Кирил Философ и  Методий, Климент Охридски, по поръка лично на княз Борис I, основава Охридската книжовна школа. Именно в нея, свети Климент Охридски опростява глаголическото писмо на своите велики първоучители и оформя кирилицата, нашето Аз – Буки, на което днес пишат 300 милиона души.

Та както казахме, напъните на гръцката върхушка са не за името на Република Македония. Те искат да се признае официално и да се узакони една историческа несправедливост. Искат Географската област Македония, голяма част от която те са завладели, да се признае за гръцка област, населена с гърци. Само че това не е вярно. За пример ще посочим, че в Солун и до днес огромната част от населението говори на български език.

Защо гърците се напъват да узаконят тази несправедливост? Ами много просто. Те се страхуват. Панически ги е страх, че не е далеч времето, когато непрекъснато засилващите се икономически и културни връзки между българите в Македония и в България ще заличат на практика границите между двете държави.

А към тях ще искат да се присъединят културно и икономически, и славяните, които Гърция включи насила в своята държава. Именно страхът да не загубят земите, населени със славяни, които днес са в пределите на Гърция – това е движещата сила за упоритостта, с която Атина не иска да включва в името на македонската държава думата „Македония“.

Но, тези опити са обречени на провал. Защото на наша страна е един могъщ съюзник. Велика, славянска и православна Русия. Още преди няколко години руският патриарх Кирил обяви: Славянската азбука е дошла в Русия от България.“

Нека си припомним още, че на 24 май 2017 г. Владимир Путин покани македонския президент Георге Иванов в Кремъл, за да го награди за приноса му към единството на славянските народи. Тогава руският президент произнесе знаменателни думи. Той в прав текст каза, че славянската писменост е дошла от македонската земя.

А македонската земя и Охридската книжовна школа, където се ражда кирилицата, тогава са били в пределите на огромната и мощна българска държава. Една от най-силните държави в Европа, която е задавала страх, дори на Византийската империя.

С други думи, Владимир Путин тогава каза, че българи и македонци са един народ, който е разделен от превратностите на историята в две държави.

Двете най-знакови фигури в Русия – руският патриарх и руският президент показаха своята обич и уважение към България. Това е неоспоримо доказателство за огромната подкрепа, която получаваме винаги от Русия. Въпреки всички предателства на нашата прозападна върхушка.

И не е далеч деня, когато Русия и България отново и вече официално, ще се върнат към своите исконно дружески и братски отношения. Защото така е било. И така ще бъде. Завинаги!

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

5 thoughts on “ШОК! Гърците протестират срещу…българите в Македония! Вижте КАКВО каза ВЛАДИМИР ПУТИН за ТОВА!

  1. Отдавна е дошло времето, в което държавите трябва да престанат да съществуват! Държавата не значи нищо, когато народът свързва понятието „родина“ с мястото където е роден човек, където е израснал и което за него представлява сантиментална ценност. Да проливаш кръв, заради държавата е ГЛУПОСТ! От държавата има интерес само управляващата клика, но не и народа – никога народа!

  2. Чухлев, какви глобалистки глупости ръсиш?! В Глобалната общност, да не би да няма политически и бизнес елит. Те да не би да са херувимчета. Та точно наднационалните корпорации са са най-големите експлоататори и точно те тласкат държавите във войни!

  3. Къде, кога и пред кого президентът В. Путин и руският патриарх Кирил са казали/заявили, че българи и македонци са ЕДИН НАРОД???? Разочаровах те ме Иво Македонски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *