Ще стане ли Пучдемон премиер? Иска да управлява Каталуня по…скайп

Свят

Бившият председател на каталунското правителство Карлес Пучдемон отново бе номиниран за поста премиер. Това съобщи новият председател на каталунския парламент Роже Торен в понеделник, 22 януари, след консултации с ръководителите на парламентарните партии.

Според него, парламентът ще трябва да гласува кандидатурата на Пучдемон до 31 януари.

Припомняме, че Роже Торен е един от поддръжниците на независимостта на Каталуня от Испания. Той беше избран за председател на парламента на 17 януари.

Научихме също, че на 22 януари т.г., Главната прокуратура на Испания е поискала от Върховния съд повторна заповед за арест на Карлес Пучдемон, който напусна територията на Белгия и пристигна в Копенхаген, Дания. Както е известно, Европейската заповед за ареста му беше оттеглена миналата година. Пучдемон избяга в Брюксел, за да избегне съдебно преследване в Испания.

По този повод, Торен каза в изявление за испанските медии, че в момента няма други официални кандидати за премиер освен Пучдемон и че той се ползва с на „най-голяма подкрепа“ в законодателния орган на Барселона. Председателят даде да се разбере, че осъзнава „сложната ситуация“ на кандидата, но ще направи „всичко възможно“, за да защити правото му на „политическо участие, което се оспорва от Мадрид. Торен дори поиска среща с испанския премиер Мариано Рахой, за да обсъдят ситуацията.
Както съобщава Korrespondent.net, Карлес Пучдемон е готов да управлява Каталуня, използвайки съвременни технологии. Например… чрез Skype.

Автор Ели Комитска,  istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *