Русия отново ПОМАГА на Китай! Ето как ще бъде СПАСЕН китайския дракон!

Свят

В условията на непрекъснато изостряне на военно-политическата ситуация в Южно Китайско море, където конфликтът между Китай и САЩ става все по-силен, Пекин е много заинтересуван от преки доставки на природен газ от Русия по тръбопровода „Силата на Сибир“.

Такова мнение изрази преподавателят във финансовия университет на Руската федерация Станислав Митрахович пред изданието „Економика сегодня“.

Председателят на Съвета на директорите на „Газпром“ Алексей Милер неотдавна проведе разговори със своя китайски колега. Основна тема на преговорите стана подготовката за започване на доставките на руски природен газ в Китай по тръбопровода „Силата на Сибир“. Милер заяви, че подготовката вече изпреварва първоначалния график и доставките могат да започнат още от 1 декември 2019 г.

Отделно внимание бе обърнато и на други проекти, сред които доставките на руски природен газ от Далечния Изток и по „Западния“ маршрут. „Силата на Сибир“ се счита за източен маршрут. До 2020 г. обема на доставките в Китай ще достигне 50 милиарда кубически метра природен газ годишно.

Що се отнася до досегашните доставки на газ в Китай, то те са се осъществявали с кораби отвъд океана. Но такива „алтернативни“ доставки на сгъстен газ се оказват много по-скъпи, отколкото природният газ, който идва по тръбопроводи. А и зависят изцяло от капризите на океана и природните условия. Пък и в условията на засилващия се конфликт между Китай и САЩ в Южно Китайско море, да се говори за сигурност на доставките на сгъстен газ отвъд океана е много рисковано. Затова на Китай са му необходими преки доставки на природен газ от Русия.

Засега съществуват три маршрута, по които Русия може да снабдява Китай със синьото гориво. Това са „Силата на Сибир“, тръбопровода, който идва от Владивосток и Хабаровск, и „Силата на Сибир-2“. Струва си да се отбележи, че в края на 2018 г. Китай се превърна в най-големият вносител на природен газ. Обемът на вноса се измерваше с огромната цифра от 126 милиарда кубически метра годишно. И тенденцията е този внос да се увеличава с всяка изминала година.

А преките доставки на природен газ от Русия са много необходими на Китай, понеже те ще го освободят от необходимостта да зависи от САЩ, които са ненадежден партньор с техните непрекъснати санкции и използване на сила, за да се придобие търговско преимущество. Доставките от Русия също така ще  освободят Китай и от скъпия задокеански сгъстен шистов газ, който на всичко отгоре е и много некачествен.

Затова партньорството между Русия и Китай не само в политическата, дипломатическата и военната области, но и в сферата на енергетиката има голямо бъдеще. Двете страни все по-тясно преплитат своите икономики и все по-успешно се противопоставят на хаотичните и необосновани санкции на Вашингтон.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *