Агроминистърът Кирил Вътев: Петков иска да ни храни с украинско зърно, което е опасно за хората в България

България отблизо

ПП/ДБ ще предложи отпадане на забраната за внос на зърно от Украйна, официално потвърди в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков. Припомняме, че малко по-рано пък в телевизионно интервю агро министърът Кирил Вътев заяви, че е „шокиран“ от готвеното вдигане на ембаргото, за което никой не го е уведомил.

Самият министър Кирил Вътев предупреждава, че това решение е опасно за страната ни. Защо е опасно? Ами защото всеки знае, че в Украйна се води война, там вече има снаряди с обеднен уран, всеки ден се изсипват тонове експлозиви. И да се внася зърно, което е опасно и канцерогенно или може да бъде опасно за българските граждани, е не само скандал, а престъпление срещу държавата.

„Тук не става дума за забрана за целия ЕС, а за няколко страни от ЕС. Ние знаем, че сме част от един общ пазар и разликата между цената в България и цената на общия европейски пазар ще бъде само разликата в транспортните разходи“, оправдава се Петков.

И твърди, че били напълно неверни твърденията, че позволяването на вноса на украинско зърно ще унищожи българското земеделие.

Не му ли е ясно, че тук не става въпрос само за земеделието, а за живота на българските граждани?

„Много по-важни за нас са цените и инфлацията на храните за всички 7 милиона българи. Цената на месото, цената на яйцата, това се определя от цените, които идват в България. Тоест в момента ние слагаме тежестта (акцентът върху – бел.ред.) на потребителите, на целия български народ и цената на храните, вместо да се фокусираме върху един сектор (зърненият)“, продължава да каканиже Кирил Петков.

С цялото това бърборене Петков иска да ни внуши, че зърното, произведено в Украйна, в  която в момента се води война и няма никакъв контрол върху производството и качеството на зърното, то ще е по-качествено и по-евтино от нашето българско зърно. 

Чували ли сте подобна наглост?

Петков все пак признава, че е водил диалог с министъра на земеделието, който дал аргументи „против“ внасянето на зърно от Украйна.

А защо Кирил Петков не слуша земеделският министър, който е експерт в тази област, и който самите ПП-ДБ си го избраха? Ами много ясно защо. Защото не се интересува от живота на българските граждани, а от нарежданията, които идват отвън.

Затова ПП-ДБ са опасни за България.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *