Академик Петрунов сефтоса Борисов: Маските не са папионки нито лигавник!

България отблизо

„Маските не са папионки, нито лигавник. Възможно е да има втора вълна от коронавирус. Затова е важно високото съзнание на хората.“

Това коментира топ имунологът акад. Богдан Петрунов, в сутрешния блок на Нова телевизия, а думите му като че ли визираха точно премиера, чиято маска почти винаги е сложена на брадата, а не на лицето.

По думите на имунолога, БЦЖ ваксината е модел на стимулация на клетъчен имунитет, който беше активен в продължение на много години, понеже хората масово бяха имунизирани. Това със сигурност е допринесло в голяма степен за по-малкото заболели у нас.

В момента се провеждат много проучвания и ако се окаже, че антителата не са ефективни тогава трябва да се търсят  много други методи за борба с вируса, продължи акад. Петрунов.

Може антителата да се създадат  извън организма и да бъдат инжектирани на хората. Засега, понеже знаем много малко за вируса, нивото на знание не позволява да сме сигурни в имунитета срещу коронавируса, сподели имунологът, цитиран от информационна агенция blitz.bg.

„Трябва да свикнем с мисълта, че ще спазваме основните ограничителни мерки, докато не бъде произведена качествена ваксина.  А пандемията като вирусно заболяване може да отшуми и за много по-малко време, но открием ли лекарства и ваксина, ще я натирим завинаги от човешкото общество“, допълни ученият.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *