Ако АЕЦ „Белене“ не се реализира, България рискува да остане без ток!

България отблизо

Противопоставянето на проектите АЕЦ „Белене“, и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е късата писта към края на ядрената енергетика в България и към режим на тока дори в големите градове на страната.

Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПП АБВ инж. Любомира Ганчева.

В битката между АЕЦ „Белене“, и 7-и и 8-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ не трябва да има „или“. Това са два отделни проекта. Всеки опит за тяхното смесване и противопоставяне елиминира и двата. Трябва да се използва предлогът „И“, ако искаме да развиваме ядрена енергетика.

Ако в момента решим, че ще преместим оборудването на АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, без въобще да коментираме експертно темата, ние трябва да си даваме сметка, че едно поколение е загубено, защото няма достатъчно последователност на българската държава и българското правителство по отношение развитието на сектора.

Любомира Ганчева е категорична, че ако АЕЦ „Белене“ не се реализира, при равни други условия в момента, България рискува енергийната си независимост, а енергетиката изобщо като отрасъл, се проваля в обозримо бъдеще. Което преведено на обикновен език означава, че няма да имаме ток, че ще сме принудени да купуваме ток от Турция и Румъния, че ще скачат непрекъснато убийствени цени на тока. И в крайна сметка, когато държавата свърши парите за купуване на ток – ще има режим на тока дори в големите градове.

Тоест, хем няма да има ток, хем цените ще са убийствени.

Не съм оптимист, че след 20 години в България ще има ядрена енергетика, много е вероятно в България изобщо да няма енергетика, алармира Любомира Ганчева. България рискува да няма дори  базови енергийни мощности, защото за момента при инсталирани около 11 GW мощност, близо 6 GW, повече от половината базови енергийни мощности са двата хилядника в АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ-овете.

Какво, обаче, ще се случва с ТЕЦ-овете, е един голям въпрос, който ние от ПП АБВ нееднократно сме адресирали към Министерство на енергетиката и българското правителство. Защото Евросъюзът иска ТЕЦ-овете да се затворят, заради глобалното затопляне.

Какво ще правим тогава без ТЕЦ-ове, и само с един – два реактора в АЕЦ „Козлодуй“, на които им изтича срокът на годност?!

Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има ядрена централа не означава, че там могат да се преместят двата реактора от АЕЦ „Белене“. Фактът, че в АЕЦ „Козлодуй“ има лицензиран 7-и реактор, не означава, че става въпрос за същите реактори, които са на площадката на АЕЦ „Белене“. По простата причина, че те са предназначени за тази площадка, а не за АЕЦ „Козлодуй“. Правителството ще извърши фатална грешка, ако го направи, предупреждава зам. председателката на ПП АБВ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *