Александър Симов разкри какво ще стане с неродената партия на Петков и Василев и обяви ще говорят ли с ГЕРБ в следващия парламент!

България отблизо

След като партиите не успяха да излъчат кабинет във втори пореден парламент, България се изправя пред нови избори. Те ще се състоят на 14 ноември и за първи път в историята ще бъдат две в едно – парламентарни и президентски. Единият от кандидатите за президент вече е ясен, след като Румен Радев обяви, че се кандидатира за втори мандат. За негови опоненти се спрягат различни имена, но нито едно още не е официално.

Депутатът от БСП Александър Симов  коментира горещите политически теми в страната. Вижте какво каза той:

– Г-н Симов, това Народно събрание отново не успя за излъчи кабинет и правителство. Как ще коментирате този провал? 
– Този провал беше заложен още в предишния парламент, защото всичко, което можеше да се случи тогава, можеше да се случи и сега.

Виждаме, че еднакви причини провалят съставянето на кабинет и в това Народно събрание – липсата на диалогичност, липсата на това да поставиш интересите на хората пред своите собствени и липсата на ясна стратегия. Не искам да заклеймявам трите партии на протеста, но трябва да отречем, че втори пореден провал много трудно ще бъде забравен от хората.

Ние затова се опитахме сега много по-активно да предложим някаква територия на диалог, където да се разберем какво ни събира и какво ни разделя. Видяхме, че диалог нямаше и резултатът е поредния гръмнал парламент и сме много близо до точката, където хората ще кажат: „за какво са ни тези, които не могат да изпълнят нищо“.

– В следващия парламент ще бъде ли по-различно? 
-Честно да ви кажа, това е голяма мистерия, която съществува. С какво да е по-различен? Ние два пъти питаме хората едно и също и те дават един и същи отговор и сега разчитаме да е различно. Този парламент можеше да излъчи редовно правителство, което да осигури времето за всички реформи, а не сега да се чудим и да се маем кога президентът ще напише указа, за да знаем кога ще се премести бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата в съдебното министерство.

Големият въпрос е в следващия парламент така ли ще бъде. Слушах едно интервю на Слави Трифонов, в което той каза, че на другите избори на всяка цена трябва да има правителство. Какво ще е различното, ако вие не си говорите, наричате се „продажници“, ако сте постоянно в режим на обвинения, че сте „предатели“. Това са въпроси, които продължават да нямат отговор.

Ако другите избори не родят кабинет, това е много опасно, защото ни приближава към дълбока политическа криза.

– БСП склонни ли са да водят разговори с другите партии, освен с тези на протеста? 
–  Не. Поради една проста причина – виждам, че от страна на ГЕРБ и ДПС има много огромно желание БСП да бъде приклещена в тяхната отровна прегръдка, само че ние имаме много ясно решение на Конгрес и висшите си органи, че с ГЕРБ по никакъв начин няма да правим коалиция.

Разговори с ГЕРБ означава ние буквално да подпишем индулгенция за всичко, което свършиха те. Не виждам как ГЕРБ ще станат партия, с която някой ще седне да говори. Не съществува вариант, в който ГЕРБ да бъде разделена с Борисов. Причините хората да излязат на площада продължават да съществуват. Моделът „Борисов“ не си е отивал никъде и БСП няма да е партията, която ще сложи подпис под опрощението на този модел, на този едноличен режим. Такъв разговор е невъзможен.

– Мислите ли, че диалогичността, която показа БСП в последните два парламента ще помогне на партията да върне част от избирателите си и да бъде отново втора политическа сила?  
– Нашето поведение не е предопределено от резултата на изборите. Дори да бяхме първа или втора политическа сила, щяхме да се държим така. Трябва да сме политическата сила на здравия разум и това не е предизвикано от факта, че някой трябва да излезе и да гласува за нас.

България се нуждае от промени и има отчайваща нужда да се случат няколко много важни неща. Актуализацията на бюджета беше едно от тях. Има други реформи, за които се опитахме да намерим време и съгласие и само политическия егоизъм и самозабравянето на партиите на протеста ни докараха до това състояние.

Аз се надявам това поведение на БСП да бъде оценено.

– При какви условия ще подкрепите партиите на протеста за съставяне на кабинет, ако след изборите мандатът отиде в някоя от тях? 
– Празен чек на никого не подписваме. Условията ни остават същите – разговори, постигане на съгласие върху приоритетни политики. В рамките на този парламент постигнахме нещо подобно, по настояване на БСП. Дори имаше политическа декларация по основните приоритети, която после беше хвърлена в кошчето за боклук и започнахме да хвърляме само обвинения.

Второто условие е ангажимент по ясен диалог. Третото условие, което бихме поставили, е наистина общо споразумение по политиките, които да се водят, скрепено с подписите на участниците в управлението. Това са общите цели, които няма да бъдат взривени от някакви дребни конфликтчета, както видяхме в последния парламент.

– След като „Демократична България“ отказаха да се явят на разговори с Вас, Вие ще върнете ли жеста, ако случайно до тях стигне мандат след 14-ти ноември? 
– Смятам за огромна стратегическа грешка на ДБ това, че не дойдоха на разговори с нас. Част от избирателите им го видяха. Сега виждам, че отново искат да се изтъкнат като политическа партия на диалога, само че диалог се води като отиваш на разговори. Никой не ги е карал идвайки при нас да се съгласяват с управление. Можеше просто да дойдат и да представят своите приоритети.

Тяхното поведение им изигра много лоша шега и ще продължи да им играе лоша шега, ако действат по същия начин. Ако БСП бъде поканена, ние ще отидем на тези разговори. Имаме приоритети и нямаме проблем да ги представим пред нито една политическа сила, за да видим съгласни ли са с част от тях.

Ще водим разговори с тях, стига те да узреят и да излязат от пубертетския си период на тийнейджъра, който тропа с крак и иска всичко да е на неговото. Крайно време е да пораснат и да излязат от пубертета, защото в противен случай и други партии няма да искат да си говорят с тях.

Колкото до БСП, ние вече имаме решение на Национален съвет, че ще подкрепим Румен Радев и Илияна Йотова. Сега вече има хронограма на действията, които ни предстоят. Трябва да се мине през процедури, номинации и официална подкрепа, но кандидатът на БСП е Румен Радев.

– Министрите Кирил Петков и Асен Василев обявиха официално, че се задава нов политически проект. Все по-усилено се говори, че зад него стои именно президента. 
– Очевидно това е най-коментираната тема – темата на темите. БСП не случайно няколко пъти попита стои ли Румен Радев зад този проект. Не защото водим война с президента, а защото е нормално всяка политическа сила да си задава тези въпроси и да пита. Това не означава, че се опитва да води война и да забива нож в гърба на президентската институция.

– А отговор имате ли? 
– Отговорът на Румен Радев е, че той не е човекът, който ще предаде левите хора. За мен, този отговор е добър. На мен ми харесва и съдържа ангажимент в себе си. Но трябва ясен отговор. Румен Радев трябва да каже: „Не, не е това моята партия. Аз имам една партия и тя е България“, тъй като той е кандидат за президент и най-вероятно ще спечели следващите избори. Неговата партия наистина трябва да бъде България. Пак ще повторя, не стреляме в гърба на Румен Радев по този начин. Нормално е да се интересуваме.

Колкото до този нов проект, удивен съм от смелостта на хипотезите, които се отправят към него. Чувам, че този бъдещ нероден Петко има възможност да занули ДБ и щял да постави на колене БСП, изсмуквайки Радев от нея. Не си представям партия, която ще посегне към всички други партии. Това не е партия, а някакво политическо суперчудо.

Одобрявам това и честно казано разбирам защо тези министри се ползват с одобрение. Хората имат неистова нужда и жажда да видят лица, които наистина изпълняват това, което казват.

Това, което не мога да си представя, е как партия, било то дори на супер герои, може да вземе от леви и от десни избиратели и може да представи платформа, която да очарова всички. Пътят в политиката е много по-трънлив, отколкото си го представят медиите. Предстои да видим.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *