„Алфа Рисърч“ попари последните надежди на Борисов за изборите. Вижте какво изчегъртване предстои

България отблизо
Голяма част от обществените нагласи се фокусираха върху партиите на протеста. Те много бързо се променят. Много е рисково в един момент да измериш нещо и да кажеше, че ето това ще се случи това. Това каза социологът от ”Алфа Рисърч” Боряна Димитрова по БНТ.

Много е интересно отношението към служебното правителство.  То стартира с високи очаквания какво може да се направи. Около 30 на сто са безапелационни поддръжници и 20 на сто само поддръжници.  Около 54 процента казват, че със сигурност ще повторят вота си. Ние нямаме ситуация, в която да кажем: „Ето това е“. Може да има близки резултати от предишните избори. Но малките разлики не са без значение. Има противоречиви оценки на служебното правителство. Хората очакваха промяна.

 

Първите колебания дойдоха от назначенията около противоречиви личности – шефа на НАП, шефа на кабинета на вътрешния министър, смяна с доста хора, които са от силовите структури. В назначенията има съмнения. Второто нещо е по-съществено. Това е голямата заявка, която се дава да се смени модела – да няма власт в една личност и ефективно управление на властите, да няма смесване, да се гарантира такъв тим взаимен контрол между властите. Проблем е, че на първо място има съсредоточие на формиране на общественото мнение от страна на вътрешния министър. Общественото очакване е да има ясни доказателства и да има съд. Има политически разговор дали има подслушване на опозиционни политици. Хвърлянето на сенки и съмнения сме го преживявали вече. Бомба е този анонимен свидетел. Това е тежко обвинение. Трябва да се даде на прокурор. И като има доказателство, тогава да се изведе.

 

Това, че имаш силни анонси за злоупотреба не дава гаранции, че моделът ще бъде сменен. Спонтанният граждански протест срещу силовашкото поведение е много позитивен знак.

 

За партиите:

 

БСП не можеше да не предприеме такъв ход. Те го намериха в обединението и това е позитивен знак. Този ход не можа да преодолее противоречията вътре в партията. БСП не е започнала тренд нагоре.

 

Проектът Жан Виденов трябваше да събере русофилската ниша. Вероятно ще вземе процент. Този проект по-скоро събира хора, които вече са били в БСП, по-радикални, откровено враждебни към евро-атлантическото членство.

ГЕРБ е под силна обсада. Целият въпрос е доколко той ще съумее да контролира спада. Там има спад, но няма срив. Това зависи от разкритията. Може част от хората да не отидат да гласуват. ГЕРБ се нуждае от сериозни парламентарни лица в областта на правото, икономиката.  За ме е несъмнено, че ГЕРБ ще са опозиция в следващия парламент.

 

ИТН не е изключено да победят. Те са в умерен ръст. Свръхактивността на правителството премести гледната точка от съревнованието между опозиционните партии. Партиите на промяната сега остават на заден план в тяхното съревнование. Няма хъс. Трябва да покажат, че те имат собствено съдържание. Служебното правителство изземва чисто политическа роля. Голямата въпросителна е дали партиите на протеста ще могат да формират самостоятелно мнозинство. Трети вот предсрочен би бил пагубен за политическата легитимност. Очаквам по-голяма активност, защото залогът е голям.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *