Алфа Рисърч“: Радев води президентската надпревара с 42 процента срещу 28 за Герджиков. ГЕРБ пък взима 23 процента за парламента

България отблизо
Политическият проект на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев продължава да набира скорост. Заявката е, че “Продължаваме промяната” ще се нареди трета в следващо Народно събрание. На този фон “Има такъв народ” продължава да губи доверие. Формацията на Слави Трифонов, която бе първа политическа сила в 46-тото НС, в момента се нарежда пета, според прогнозите.

Това показват данните на “Алфа рисърч” за електоралните нагласи на прага на предизборната кампания.

 

ГЕРБ към момента може да разчита на 23,1%. Според проучването не се изключва минималната разлика между “Продължаваме промяната” и БСП да се стопи и левицата да изпадне до третото място. Битката е оспорвана – разликата между “Продължаваме промяната” и БСП е под 1% – 16.8% спрямо 15.9%.

 

Сериозната и продължаваща ерозия на ИТН го извеждат от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична България (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов  (10.4%). И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри.

 

“Изправи се.БГ! Ние идваме” пък изпадат от следващото Народно събрание, сочат прогнозите. Партията на Мая Манолова в момента остава под 4-процентовата бариера като би спечелила около 3.2% от вота на избирателите. Следващо Народно събрание се очертава с шест партии като ДПС се нареждат последни.

 

По-висока избирателна активност заради изборите 2в1 на 14-ти април прогнозират още от “Алфа рисърч”. Според данните в проучването 52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни. Прогнозата е, че около 400 хил. граждани повече ще се стекат до урните спрямо вота през юли.

 

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал.

 

Настоящият президент Румен Радев  влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. Най-силна е подкрепата, която получава от симпатизантите на БСП (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). Малко над две трети от привържениците на ИТН и на “Продължаваме промяната“ също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на ДБ изразяват подкрепа за Радев.

 

На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Над 80 на сто от електората на ГЕРБ заявява поддръжката си за него. Освен техния вот, той съумява да привлече и една по-разнородна периферия от около 7 на сто, с което надхвърля вота за ГЕРБ. За него биха гласували около 15% от привържениците на „Продължаваме промяната“, 12% – от тези на Демократична България, около 30% симпатизанти на ВМРО и 10% – на други политически сили. Сериозни са позициите му сред висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да увеличава подкрепата си.

Като политик, Радев събира 68 процента от доверието на българите, срещу 24 за Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *