Американският посланик: Новият кабинет показва солидарност към Украйна. Имаме късмет с България като съюзник

България отблизо
Нашествието на Русия беше момент на пробуждане и подчерта важността на законността, свободите и свободните икономики. Новият български кабинет показва солидарност към Украйна. САЩ са късметлии, че България е член на НАТО.

Това заяви американският посланик в страната Кенет Мертен по време на Софийския икономически форум IV, предаде БГНЕС.

По отношение на войната в Украйна Мертен отчете, че от гледна точка на САЩ това нашествие на Русия има влияние върху всички ни и целия свят.

„То се оказа момент на пробуждане и подчерта важността на върховенството на закона, нашите свободи и отворените ни икономики“, отчете той.

Според дипломата всеки знае какво е заложено на картата.

„След 90-те години не съм вярвал, че ще има война в Европа“, отбеляза Мертен и допълни:

„2004 г. и членството на България в НАТО са незабравим момент. Много се радвам за изразът на солидарност, който показва новият кабинет към Украйна, ЕС и НАТО. Ние (САЩ) се смятаме за късметлии, че България е член на НАТО“, категоричен бе той, като акцентира върху необходимостта от диверсификация на енергоизточниците:

„Важен беше моментът на постигане на независимост на България от руски газ. Такива стъпки се виждат и по отношение на ядреното гориво, руския нефт и др. САЩ ще подкрепя България в това отношение“, каза американският посланик.
Бившият президент на България Росен Плевнелиев припомни своите усилия за европейската интеграция на страната.

„Когато станах президент, от първото си обръщение заявих, че ЕС и НАТО не са просто външна политика – това е моето семейство. България е силна в силни НАТО и Европейския съюз – най-добрия проект на демокрацията. Ние искаме мир на Балканите и в цяла Европа“, заяви той.

Според Плевнелиев България трябва да работи върху изграждането на добра репутация, както някои от своите съседи.

„Работил съм България да постигне репутация като Гърция и Румъния и да бъде достоен член на ЕС и НАТО. България трябва да допринесе за това единение в най-силният Алианс“, посочи той и добави:

„След 2017 г. се приближихме до банковия съюз. Направихме план за интеграция на Западните Балкани, инфраструктурни проекти, търговски отношения с Гърция, Турция и Румъния. Дванадесет пъти се увеличи търговския ни обмен с Румъния“.

По отношение на перспективите за присъединяване към еврозоната и шенгенското пространство бившият президент отбеляза, че „за България това ще бъде огромна стъпка.

„Това ще облекчи логистиката и ще укрепне доверието в България. Нека да побързаме и да използваме средствата от Европейския фонд“, посочи той.

По думите на Плевнелиев трябва да интегрираме допълнително отбранителната система и системата за сигурност, включително с Украйна.

„Моят съвет към г-н Денков е: Подпишете декларацията за членство на Украйна в ЕС“, коментира той, като заяви, че „България трябва да е лидер на Балканите.

„Има разделение в България, но най-лошото разделение е между евроатлантическите сили. Нека тази управленска форума се запази“.

По отношение на Украйна Плевнелиев настоя за бързо приемане на страна в най-големия военен алианс и постигането на справедлив мир.

„Украйна трябва да бъде член на НАТО и то възможно най-скоро. Ние заставаме зад нея и ще изпратим нов пакет помощ“, категоричен бе Плевнелиев.

„Путин е военен диктатор и в това отношение Русия се превръща в Северна Корея. Затова трябва да постигнем устойчив мир. Той е възможен, ако наложим условия, които отговарят на нашите разбирания за световен ред“, заключи той.

Посланикът на Германия Ирене Планк коментира, че в настоящата предизвикателна среда решението е сближаване и обединение в ЕС и НАТО, включително присъединяване на България в Шенген.

„Интеграцията е важно геополитически изражение и поради това Германия подкрепя стремежите на България да се присъедини към Шенген“, заяви тя и добави:
„Когато разговарям с германски инвеститори, те имат намерение да засилят присъствието си в страната“.

По думите на Планк решението на София да продължи подкрепата за Украйна може да служи като модел на поведение за много други държави, но борбата с хибридната война трябва да продължи.

„Трябва да се отбележи дезинформацията от началото на войната в Укайна. Руската пропаганда е насочена срещу България и много други държави и трябва да й бъде противодействано“, каза тя.

Германският послани отбеляза, че новата германска стратегия за сигурност е първата подобна досега.

„Агресията на Русия ни накара да бъдем по-обединени и ни насърчи да говорим открито по въпросите за отбраната и военните възможности. През последните 30 години всеки възприемаше ситуацията от гледна точка на мира. Трябваше някой да ни събуди по един груб начин от този сън, за да преодолеем зависимостта на Европа от Русия“, заяви Планк.

Посланикът на Австрия Андреа Икич-Бьом насърчи ролята на България в региона.
„По отношение на сигурността, енергетиката и икономиката България е важен играч в региона. Страната е пример как една средна по големина държава може да осигури доставките за региона, че и извън него. България играе ключова роля за сигурността в Европа“, смята Икич-Бьом.

Според нея руската агресия не може да бъде оправдана по никакъв начин с оглед на правото и ценностите на Европа.

„Австрия не може да реагира като членка на НАТО, но можем да предоставяме хуманитарна помощ и нашата помощ е най-голяма на глава от населението“, заяви посланикът на Австрия.

„Защитаваме своите ценности и сме горди от нашето единство. ЕС вече не е само икономическа сила, но и такава, която може да защитава ценностите си.

За да поддържаме единството, трябва да стоим зад международното право, зад човешките права и тяхната защита“, допълни тя и уточни, че „цените в Европа растяха не заради санкциите, а заради самата война в Украйна“.

Икип-Бьом отбеляза, че за България и Европа е изключително важен планът за възстановяване и устойчивост.

„Трябва да се преосмислят веригите на доставки чрез един реалистичен подход. Необходимо е да се вгледаме в нашите силни страни и какво можем да постигнем“, посочи тя.

Украинският посланик в България Олеся Илашчук коментира значението на нови механизми за предотвратяване на нова агресия, като тази на Русия.

„Руската война срещу Украйна показва, че агресорът няма ограничения. Старите методи вече не работят. Закъснелите решения, колебанията, дългите дискусии само окуражават Русия да прилага нови варварски мерки срещу Украйна и света“, заяви Илашчук, като допълни:

„Русия може да укрие уликите за разрушаването за Каховка, а сега може продължи с АЕЦ Запорожие. Кремъл има своите проблеми – видяхме какво се случи с марша на Вагнер към Москва. Видяхме, че здравия разум е нещо, което в Русия не съществува. Властта на Путин може да съществува само с агресия, война и кражби“.

Според украиснкият посланик към момента Русия е окупирала земя с размер на Гърция и Никарагуа, а общият брой бежанци от 8,2 млн. е например колкото населението на Швейцария.

„Нека бъдем обединени срещу тази заплаха преди тя да стигне и до други врати“, каза в заключение Илашчук.

Tagged

1 thought on “Американският посланик: Новият кабинет показва солидарност към Украйна. Имаме късмет с България като съюзник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *