Американски експерти: Ето как Русия може да събори САЩ много бързо!

Свят

Русия може да спре реакторите в американски атомни електроцентрали, ако спре да доставя обогатен уран на американските енергийни компании. Мат Боуен и Пол Дабар, изследователи от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, стигнаха до това заключение.

В статия, публикувана в The Hill, Боуен и Дабар отбелязват, че Русия контролира шест процента от световния пазар за добив на уран и 40 процента от мощностите за неговата преработка .

„Огромното мнозинство от 439-те реактора по света изискват гориво от обогатен уран, включително всички реактори в енергийния парк на САЩ. И въпреки че всеки реактор има различна степен на зависимост от руските услуги за обогатяване, като цяло това е значителен проблем,“ се казва статията.

Ако доставките на обогатен уран за Съединените щати спрат, енергийните компании в тази страна ще се сблъскат с последствията още тази година, считат експертите от Колумбийския университет .

В резултат на това, ситуацията може да доведе до спирането на реактори. И тъй като атомните електроцентрали осигуряват до 20 процента от енергията на отделните американски щати, увеличението на цените на електроенергията при този сценарий е неизбежно.

Очевидно сегашната американска администрация изобщо не се нуждае от подобни проблеми. Повишаващите се цени на газа и инфлацията вече се превърнаха в източник на постоянно главоболие за Белия дом. Освен това междинните избори ще се проведат в САЩ през ноември. А перспективите за тях пред демократите не са никак светли.

Сега в Съединените щати има около сто реактора в атомни електроцентрали, които годишно получават 25 хиляди тона гориво . Към 2020 г. 23% от това гориво е доставено от Русия. Освен това уран се доставя на американски атомни електроцентрали и от Казахстан и Узбекистан. Заедно с руските доставки това е около половината от нуждите на американските атомни електроцентрали.

Следва да се помни също, че значителна част от урана на Казахстан и Узбекистан се обогатява в Русия.

По-рано Министерството на енергетиката на САЩ поиска повече от четири милиарда долара от държавата, за да организира закупуването на уран изключително от американски предприятия.

Проблемът е, че в САЩ има само две действащи предприятия. И за да се осъществи производството на необходимото количество ядрено гориво само в тях, ще са необходими милиарди долари инвестиции и време от порядъка на години.

Превод: Поглед.инфо

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *