България я очакват страшни цени: Брюксел спря руския петрол за страните от ЕС!

Свят

Русия няма да продава петрол при условията на ценовия таван, дори и да се наложи да намали производството си, тъй като смята, че това е неприемливо и противоречи на пазарните правила и на Световната търговска организация (СТО).

 

Руският вицепремиер Александър Новак заяви това в интервю за телевизия Русия 24.

„Ще продаваме петрол и петролни продукти на онези страни, които ще работят с нас при пазарни условия, дори ако се наложи да намалим донякъде производството“, каза той.
Следователно, Брюксел насила спира руския петрол за България и прави цените космически. Защото без петрол няма бензин, а без бензин няма производство. И държавата загива.

„Искам още веднъж да подчертая, че нашата позиция е непроменена, каза го и президентът на Руската федерация. Правителството неведнъж е заявявало, че този инструмент е непазарен, неефективен, пречи на пазарните инструменти и противоречи на всички правила на СТО“, добави той.

Той заяви, че кабинетът ще изготви механизъм за забрана на търговията при условие, че се определи таван на цените на петрола. „В нашата практика няма да прилагаме инструменти, свързани с горната граница на цените. Сега работим по механизми, които да забранят използването на инструмента за ограничаване на цените, независимо от това какво ниво ще бъде определено“, каза той.

„Смятаме, че подобна намеса може да доведе до още по-голяма дестабилизация, недостиг на енергийни ресурси и намаляване на инвестициите. Това може да засегне не само петрола, но и други продукти, които се предлагат на пазара, и да засегне не само Русия, но и други страни“, добави той.

На 5 декември влиза в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за страните от ЕС. В петък страните от ЕС се споразумяха и за регулиран ценови таван от 60 долара за барел на руския петрол, доставян по море. Подобно решение обявиха и страните от Групата на седемте (Г-7) и Австралия.

САЩ, ЕС и Обединеното кралство забраняват на своите компании да предоставят транспортни, финансови и застрахователни услуги на танкери, превозващи петрол от Русия на цена над договореното ниво.
Източник: ТАСС

Tagged

1 thought on “България я очакват страшни цени: Брюксел спря руския петрол за страните от ЕС!

  1. Не отхвърлят ли безумното искане за таван, българските политици са българоубийци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *