Американски експерт разкри голяма заплаха, която идва от Русия!

Свят

Когато научиха, че Русия е закупила ирански дронове-камикадзе, много западни наблюдатели не скриха иронията си.

 

Всъщност обаче тези безпилотни летателни апарати всяват такъв страх в украинските военни, че Киев поиска от САЩ да направят всичко възможно, за да прекъснат доставките.

„Те работят по двойки, като единият от тях се насочва към най-близкия радар, а другият улавя целта и я унищожава“, казва полковникът от ВСУ Родион Кулагин.По този начин дроновете вече са поразили доста украински бронирани машини и артилерийски батареи, съобщават световните издания.

Украинският полковник признава пред WSJ, че наистина се надява САЩ да успеят да прекъснат доставките, а в противен случай трябва да предоставят на Украйна по-добра технология за противодействие на дроновете.

От своя страна, американският военен уебсайт 19FortyFive съобщи, че иранските бойни дронове с изкуствен интелект редовно са атакували американските сили в Близкия изток и са поразявали цели в американските бази, като се изплъзвали през мощната противовъздушна отбрана.

„Тези безпилотни апарати не даваха на мен и на моите приятели да спим през нощта в Ирак“, разказва авторът на публикацията, капитанът от американската армия Кем Макмилън.

Що се отнася до боевете в Украйна, дроновете-камикадзе представляват още по-голяма заплаха от тази, пред която са изправени американските военни и техните партньори в Близкия изток, отбелязва американският експерт.

Офицерът, участвал в бойни мисии в Ирак от 2018 до 2022 г., заявява с убеденост: произведените в Иран дронове Shahed и Mohajer-6 са много трудни за унищожаване.

„Преди да се оцени уникалната заплаха, която тези системи представляват за ВСУ, е важно да се разберат техните възможности и функции.

– Смята се, че досега Русия се е сдобила с дроновете Mohajer-6, както и с няколко платформи от серията Shahed, включително Shahed-129, Shahed-191 и Shahed-136, които вече са унищожили 155-милиметрови гаубици M777, доставени на ВСУ“, пише Макмилън.

По-специално, дронът Mohajer-6 е способен да извършва разузнаване, наблюдение, откриване и дори доставка на управляеми боеприпаси с обсег на действие почти 200 км.

Shahed-129 и Shahed-191 имат още по-голям обсег на действие, съответно до 1700 и 1500 км. Shahed-136 носи експлозиви и лети директно в целта, уточнява Макмилън.

Проблемът се състои в това, че иранските дронове не могат да бъдат проследявани с радари, тъй като нямат характеристиките на пилотираните летателни апарти, за които са предназначени съвременните системи за противовъздушна отбрана.

„Поради малкото си радиолокационно сечение, сравнително ниската скорост и малката височина дроновете представляват уникален проблем. Те изискват специални технологии, които позволяват на противовъздушната отбрана да идентифицира дроновете въз основа на горепосочените характеристики“, казва военният експерт.

Проблемите обаче не свършват дотук. Дори украинските военни да успеят да идентифицират и проследят дроновете, все още няма да е възможно да ги свалят: радарите не ги виждат.

„Наложително е да приемем тази заплаха сериозно и да адаптираме подкрепата си за Украйна по съответния начин“, заключава Макмилън.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *