Анализатори: Правителството пада, Радев отива на лидерската среща в Брюксел, а изборите ще са през септември

България отблизо

Предсрочните парламентарни избори най-вероятно ще са на 25 септември, тъй като правителството на Кирил Петков ще бъде свалено с вот на недоверие. Това признаха пред „Труд“ народни представители от управляващата коалиция, които в сряда не можеха да повярват, че в 47-ото Народно събрание има ново мнозинство срещу “Промяната”.

Само за няколко часа внесеният от ГЕРБ вот на недоверие успя да получи подкрепата на над 121 депутати, включително от ИТН, ДПС и “Възраждане”. От опозицията обаче изразиха съмнение, че в този парламент може да бъде сформирано ново правителство и още преди обяд беше известна най-вероятната дата за предсрочните избори – 25 септември.

 

Докато мнозинството в залата скандираше “Оставка!” за правителство, депутати и министри от “Промяната” започнали да звънят по телефоните на конституционалисти, дали веднага трябва да напускат постовете си. От “Дондуков” 2 дадоха да се разбере, че единият от юристите всъщност е конституционалистът Емилия Друмева, която е и секретар по правни въпроси на президента.

Скорострелното сваляне на правителството “Петков” може да се случи в кратките срокове по Правилника на парламента. Според чл. 107, алинея разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на недоверие започват не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението.

Предложението на ГЕРБ беше внесено днес и най-късният срок за дебатите е идната сряда.

От “Промяната” имаха намерение да тупат топката до последно, защото на 23 и 24 юни в Брюксел е лидерската среща за разширяването на Европа, в която влиза и горещата тема за РС Македония.

Преброяването на гласовете срещу правителството в парламента в момента е в съотношение 126 и 114, след като пазаруването на отцепници от партията на Слави Трифонов претърпя крах и вместо необходимите 12 депутати, Кирил Петков привлече едва 5.

Неприятен сюрприз за ПП, БСП и ДБ бе и изненадващото искане на оставката на председателя на НС Никола Минчев от ИТН, който демонстрира поредица от гафове в пленарния ден, включително и настоятелни предложения за вкарване в дневния ред на законопроекта за Изборния кодекс, с който в процеса ще бъдат върнати хартиените бюлетини.

Тъй като Правилника на парламента дава възможност вота на недоверие към правителството на Петков да бъде дебатиран и “не по-рано от 3 дни” от внасянето му, то парламентът може да се събере извънредно още във вторник. А гласуването на проекта за решение срещу правителството “Петков” да мине в сряда – 22 юни.

Така Кирил Петков ще трябва да отиде в Брюксел при други държавни ръководители като премиер, чиито правомощия са прекратени от парламента. Петков трябва да продължи да изпълнява функциите си до избор на нов кабинет в рамките на този парламент или до назначаването на служебно правителство от президента Румен Радев.

Източници от “Дондуков” 2 отбелязаха още лаконично, че точно държавният глава може да отиде на лидерската среща в Брюксел вместо Петков, за да няма неприятни изненади и в последния момент Кирил Петков да каже “Да” за РС Македония и да осребри личните си интереси.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *