Фьодор Лукянов: Сега България няма друга алтернатива освен да е член на ЕС! Въпросът е какво ще прави ако ЕС не оцелее!

България отблизо

Фьодор Александрович Лукянов е главен редактор на globalaffairs.ru, председател на Съвета по отбранителна и външна политика, член на президиума на Руския съвет по международни въпроси и директор по научните въпроси на международния дискусионен клуб „Валдай“.

Той даде специално интервю на Владислав Наков за „Гласове“.

– Здравейте, Фьодор Александрович, благодаря Ви, че приехте поканата на сайта „Гласове“. Във Ваш анализ отпреди няколко дни твърдите, че САЩ действа с патетични увещания и заплахи, но въпреки това изолация на Русия не се е случила. Как си го обяснявате? САЩ подцениха Русия или самата Русия се справя по-добре от очакваното?

– Преди всичко, ако погледне географската карта, без каквато и да е политическа конотация, но във всички останали аспекти: географски, логистичен, като природни ресурси, като човешки потенциал, и т.н. ще забележите, че държава като Русия няма как да бъде изолирана. Не може да бъде извадена от международните системи. И точно това се случи. Така че плановете да се изолира Русия политически и преди всичко икономически показаха, че страната в много отношения е независима от международните системи. Не във всички, но в много от тях. Не знам какво точно са очаквали САЩ и техните съюзници? Че Русия може да бъде отрязана от света…

– В самото начало всички експерти предричаха икономически колапс на Русия, че доларът ще стигне до 120 рубли, и т.н., но нищо от това не случи?

– Според мен просто не си направиха добре сметката.

– Западът си е направил грешна сметка?

– Мисля, че и двете страни, и Русия, и Западът, си направиха грешни сметки. Русия по отношение на военната част, а Западът и САЩ по отношение на очакванията им, че Русия ще изпадне във финансов колапс, което не беше постижимо. Русия е твърде устойчива и самодостатъчна, за да бъде разрушена с икономически бойкот. Има и още една причина, която е политическа. От моя гледна точка това е по-интересното. САЩ се провалиха в опитите си да привлекат повече държави в антируската коалиция с изключение на официалните си партньори. И вие виждате, че останалата част от света не е на страната на Русия, но определено не иска и да се присъедини към антируската коалиция. И това е интересен феномен.

– В тази връзка, на 24.08.2022г. ООН излезе с декларация, осъждаща Русия заради Украйна, която обаче беше подкрепена от по-малко от 58 държави или по-малко от 1/3. (Бел.ред. В ООН членуват общо 193 държави) Защо се получи така?

– За много държави от Африка, от Близкия изток, от Азия и дори за някои държави от Латинска Америка, военният конфликт, който се случва в Източна Европа, не е нещо изключително. За разлика от европейците те знаят, че войните никога не спират.

– В момента в Близкия изток има няколко активни военни конфликта.

– Точно! От десетилетия. Включително и конфликти с участието на САЩ и Европа. И нещо друго. Усещат, че доминацията на САЩ отслабва, в сравнение с това , което беше преди 10 или 20 години. И като отслабва и не може да ги принуди да следват тяхната политика защо тези държави да не създадат печеливши и изгодни отношения с Русия. Това според мен е една от най-съществените промени в международен контекст.

– Според Вас тези държави вече не виждат САЩ и съюзниците им като световна сила?

– Не така както преди. Световна сила със сигурност, но не такава, каквато беше преди.

– Изминаха 6 месеца от началото на т.н. СВО на Русия. Какви цели постигна Русия и какво следва?

– За съжаление нямам отговор на този въпрос. Конкретни цели не бяха обявени, освен „големите слогани“. Официално се казва, че СВО върви по план и всички цели ще бъдат постигнати. Мога само да предполагам, че първоначалната цел е била смяна на режима в Киев, която очевидно се провали. Така че не знам какви са целите. Докато Русия и Украйна смятат, че могат да надделеят военно, какъвто е случаят сега, всичко ще продължи без ясно очертани постижения. Не знам дали има някой, който може да каже какъв точно ще е финалът.

– Прочетох едно Ваше интервю за италианската преса, в което казвате, че СВО е краят на опитите на Москва да се интегрира в Европа. Прекъсва ли наистина Русия всички връзки с Европа?

– Не е Русия тази, която къса всички връзки със Запада. Обратното е. Не идва от Москва. От 60-те години на миналия век Русия захранва Европа с енергийни ресурси, а Европа захранва Русия с индустриални технологии. Но всичко това сега се изкоренява и то много бързо. Така че се съмнявам, че отношенията биха се възстановили в обозримо бъдеще. Ще живеем в нова реалност, в която, икономически, Русия и Европа са изолирани една от друга. Официалната цел на Европа е да се откаже възможно най-скоро от руската енергийна зависимост и при така поставената цел не виждам как отношенията могат да се ревизират, въпреки че бяха много печеливши и за двете страни.

– В момента България преговаря с „Газпром“. Според Вас какво ще се случи?

– Доколкото знам правителството в България е служебно. Така че е трудно да се предвиди. От друга стана условията на „Газпром“ от април са пределно ясни. Знаете ли, това, което виждам е, че не само България а ЕС е решил да прекрати енергийните отношения с Русия възможно по-скоро. Същото е и с Русия. Ако Европа официално настоява да се откаже защо Русия изобщо да се опитва да задържа енергийните връзки?! Процесът е реципрочен: Европа търси нови доставчици, Русия нови купувачи.

– Чуват се призиви за тотално ограничаване на руските медии в ЕС. Според Вас кой печели информационната война.

– Западът печели информационната война на Запад, а Русия я печели в Русия. В останалия свят никой не я печели, там хората са по-скоро индиферентни към нея.

– Буквално до 23.02. Русия категорично отричаше каквото и да е нахлуване в Украйна, но се случи. Как ще коментирате?

– Изглежда, че решението е било взето, аз не знам кога точно, но по-рано. Може би миналата година… Но военната логика е тази, която казва кога точно. Съвсем просто е, врагът не трябва да знае кога.

– И един последен въпрос. Къде виждате България в зараждащия се „нов световен ред“?

– Според мен България няма алтернатива освен да е член на ЕС и да е в неговата, да кажем така, сфера на влияние, независимо от това как ще изглежда самият съюз след 5 години. Най-неприятният въпрос пред държави като България е:  Какво ще стане, ако ЕС не оцелее? Но така или иначе сега вие сте част от ЕС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *