Анализатор: Контранастъплението на ВСУ при всички случаи е обречено

Свят

Въоръжените сили на Украйна са прехвърлили армията от централните райони на страната в частта от Запорожие, която е под техен контрол, съобщи членът на главния съвет на областната администрация Владимир Рогов

 

Това вероятно означава, че въоръжените сили на Украйна подготвят контранастъпление точно в запорожкото направление, но все още не може да се каже със сигурност дали ще стане така, каза Евгений Михайлов, военен експерт, специалист по междуетнически конфликти, директор на Центъра за стратегически изследвания на Южен Кавказ, в интервю за чуждестранни агенции.

Той предположи, че украинската армия ще избере само една посока и подчерта, че така или иначе ще се провали.

Рогов получава информацията си от разузнаването, но не мисля, че разполага с пълния обем данни и едва ли може да твърди, че въоръжените сили на Украйна подготвят някаква контраатака. Наистина, прехвърлянето на резерви в района на Запорожие може да означава подготовка за контранастъпление или за някаква защита, против нас (защото най-вероятно руската армия скоро ще върне загубените територии и ще освободи останалите руски територии) .

Така или иначе, сега, според мен, Украйна трябва да извърши някаква контраатака или контранастъпление. Дори и да не е готова за това, тя ще бъде принудена да го направи, защото това очакват от нея преди всичко нейните западни шефове, разбира се, Съединените щати.

Какво може да се каже за състоянието на украинската армия? Оборудват се бригадите, които се подготвят за контранастъпление. Много бойци се обучават там. Те сега се хвърлят в „месомелачката“, а за контраатака, мисля, че подготвят редовни военни части от няколко месеца. Те са достатъчно боеспособни, но въпросът е дали имат достатъчно сила. Експертите вече казаха какви цифри трябва да звучат в личния състав, за да може по някакъв начин да успее контраатаката, а украинската армия няма тази цифра. Освен това непрекъснато отлага контранастъплението.

През последните дни руската армия нанася много осезаеми удари по възловите пунктове, където въоръжените сили на Украйна изтеглят боеприпаси, храна за контранастъплението, по бойни складове и центрове за ПВО. Почти всеки ден сме свидетели на масово унищожаване на украинска военна техника, боеприпаси и хранилища. По този начин рязко отслабваме възможностите на тези бригади, които се готвят за контранастъпление. Признавам, че в близките дни ще се случва още нещо подобно, именно благодарение на нашата армия. Така че Украйна може да промени решението си за контраатака. Но това е също толкова вероятно, колкото и фактът, че въоръжените сили на Украйна все пак ще преминат в настъпление.

Все още не е съвсем ясно в каква посока ще тръгне контраофанзивата. Рогов казва, че прехвърлянето се извършва в посока Запорожие, а Пригожин казва, че украинците са готови да атакуват в посока Донецк. Украинците според мен няма да напреднат в 10 посоки – ще изберат една точка и ще се опитат да постигнат успех поне в тази посока. Мисля, че в близко бъдеще, през май, ще видим дали ще има контраофанзива. Ако се случи, не се съмнявам, че ще е неуспешна, каза Евгений Михайлов.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *