Анализатор разкри адът, който ще дойде с въвеждане на еврото!

България отблизо

България ще наложи вето на ембаргото за руски петрол, ако не получи двугодишна отсрочка. Европейската комисия определи ембаргото като част от пакета си с най-тежки санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна. 

„Това е правилният подход, съгласен съм с финансовия министър Василев. Ако може да отсрочим това отказване от русия петрол, това ще има положителен ефект върху цените и българската икономика. Ще имаме преференция спрямо останалата част от ЕС. За България ЕК не е много склонна да направи компромис, но тук е мястото на дипломацията“, коментира икономистът Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Въвеждането на еврото в България

„Поставяме каруцата пред коня със самия план за приемане на еврото. Първо трябва да видим анализ поне от БНБ, който да ни каже какви са ползите и какви са проблемите, ако въведем еврото сега.

Румъния взе много ясно решение, че ще мисли за приемане на еврото чак 2029 г., защото в момента цялата Еврозона е в невиждана криза. Със сигурност трябва да отложим приемането на еврото, бих приел този срок до 2029 г. Трябва да се направи сериозно обществено обсъждане“, коментира Панчев.

И обясни, че когато една страна премине от валутен борд – в евро, механизмите, които досега са спирали инфлацията, получават избутване напред, което предизвиква още по-голяма инфлация.

„Това ще се случи с България. Ще има допълнително покачване на цените. Другият проблем е свързан с отхлабването на фискалната политика“, подчерта Панчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *