Андрей Райчев: Борисов е политически светец!

България отблизо

Благодарение на Бойко Борисов България вече не е „момче за бой“ на Евросъюза, а „добрият ученик“.

Тази теза разви социологът Андрей Райчев в ефира на БНР.

Социологът коментира ново проучване, направено в навечерието на изборите за Европейски парламент и мястото на България в процесите, течащи в Общността.

 

ГЕРБ отново има шанс за най-много гласове на европейските избори, сочи проучване на Европейския парламент, осъществено на 23-ти януари и оповестено в началото на седмицата, напомня БНР.

За партията биха дали гласа си 33,2 на сто от анкетираните. За БСП биха гласували 30,9 на сто, за ДПС – 10,6 на сто, за „Обединени патриоти“ – 6 на сто. „Да, България“ би взела 5,6 на сто, а „Воля“ получава 3,9 на сто.
За графа „други“ вота си биха дали 9,8 на сто.

Райчев коментира кои са най-важните изводи от социологическото проучване, поръчано от Европарламента в интервю за предаването „12+3“.

„Ако проучванията се сбъднат, за пръв път в историята на ЕП сборът между леви и десни няма да прави мнозинство. Те трябва сериозно да се замислят кого ще вземат за партньор – Либералите или Зелените. Спадът на десните не е толкова голям, но на левите е голям, защото има антилиберална революция, а по някаква причина сметките плащат левите. От партия на труда либералите се превърнаха в партия на малцинствата“, отбеляза Райчев.

„Много е важно да видим на какъв фон в Европа се развиват изборите. Трите периферии – Западна, Южна и Източна – са политически болни. По проблема Брекзит се върви към отцепване без договор, дано да не съм лош пророк“, каза социологът.
„От времето на войната англичаните не са се запасявали. А сега се запасяват и купуват евро. Това е популистка искра – Европа е виновна за всичко“, допълни Андрей Райчев.

„В източната част има режими от типа на Качински и Орбан. У нас Борисов „умело използва дипломатическата обстановка и успя да класира България като доброто дете. Престанахме да сме детето за бой. Биеха ни, защото беше безплатно. Сега, слава Богу, не е така. Борисов вписа България като добрия ученик. Дума не може да става за сравнение с Орбан или Качински. Те са евроскептични и образуват силно централизирани режими. Европа е в институционална безпътица. Чуват се гласове, че се разпада. Пак погребват Европа в аванс“, смята Андрей Райчев.
Той коментира популистите, които управляват в Италия и отбеляза, че у нас хората залагат на по-традиционните партии.
Райчев даде пример за „блестящ политик – Алексис Ципрас. Той спаси Гърция, като я мобилизира. Това вече не е онази страна, която потъваше“.

„Най-големият шанс на България, както и заслуга на цяла серия политици е това, че сме член на ЕС – най-хубавото нещо в историята на човечеството като политическа формация“, заключи социологът.

 

Tagged

1 thought on “Андрей Райчев: Борисов е политически светец!

  1. НЕ МОГА ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА ,СЛЕД ПРОЧЕТОХ НАПИСАНОТО ОТ АНДРЕЙ РАЙЧЕВ.ЗНАЕХ ПОТЕКЛОТО МУ И ВИНАГИ ИМАХ РЕЗЕРВИ КОГАТО ГОВОРЕШЕ . ….С НАПИСАНОТО ОБАЧЕ ПО ГОРЕ, ТОЙ НАДМИНА СТЕФКА КАСТАДИНОВА ПО “ ВИСОЧИНА“ НА СКОКА…ИЛИ МОЖЕ БИ ПО ТОЧНО ЩЕ БЪДЕ , НА ЛУПИНГА В СОЦ. СИ ПРОУЧВАНИЯ . …НЕГОВАТА ТЕЗА ЗА АВТОРИТЕТА НА Б.Б. В ЕС САМО ЩЕ ДОПЪЛНЯ: 1. ТЕ СА „ГО“ ПРОЦЕНИЛИ И ПО МИНАЛИТЕ И ПО НАСТОЯЩИТЕ ПОСТЪПКИ.2. ТЕ СА ДОВОЛНИ,ЧЕ КАКВОТО И ДА МУ ПОИСКАТ , ТОЙ Е ГОТОВ ДА ГО ИЗПЪЛНИ……ТАКИВА КАТО ОРБАН – НЕ ИМ ТРЯБВАТ!!! .3.ТОЙ НЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, А НА ЕС И Т.Н. Т.Н. Т.Н.СЛУГА Е БИЛ И СЛУГА ЩЕ СИ ОСТАНЕ….ДА МУ МИСЛИМЕ НИЕ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *