Андрей Райчев: Виждам правителство, за което никой не отговаря, но с голяма подкрепа!

България отблизо

Бойко Борисов е достигнал до максимума на рейтинга си и нищо не може да добавя. Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ социологът Андрей Райчев.

Динамиката на тази година е странна. Според всички социологически агенции ГЕРБ води, Борисов няма какво да спечели и просто доиграва мача, играе по-защитно като отбор, който води в резултата. Комуникацията от джипа на два пъти му донесе успех, особено извън София. Малко смешно е, но Борисов винаги е играл малко смешна роля, което му носи успех – това е добре овладяно. Това е много добре построена и успешна роля, заяви Райчев.

По думите му ГЕРБ няма намерение да прави четвърто правителство. Или ще останат в опозиция, или ще подкрепят по някакъв начин новото правителство. ДПС са в подобна позиция – не искат да стоят във властта, но не искат и власт, която е против тях. Така е много вероятно двете партии да разговарят за министър-председател и за правителство с къс мандат. При това положение най-вероятният изход е то да е с мандата на трета партия. Най-вероятният резултат е правителство тип „Беров“, с нов Беров, договорено за кратък срок. Виждам правителство, за което няма точно кой да отговаря, но с подкрепа, посочи политическият анализатор.

По думите му формулата „Всички срещу ГЕРБ“ е трудно осъществима. Не става „всички малки срещу ГЕРБ“, а трябва „всички малки, плюс БСП, срещу ГЕРБ“. А някои от малките не искат с БСП, отбеляза Андрей Райчев.

Тази година изборите са непредвидими заради неяснотата колко българи ще отидат до урните. Ако гласа си упражнят 2 милиона, резултатът ще е фундаментално изкривен. Обикновено гласуват 3 милиона. При ниско участие ще има изкривен парламент, който няма да изобразява българите. Може да се случи, защото хората ги е страх от вируса, коментира той..

България и светът като цяло влизат в период на неизвестност. Лекарството е колкото може повече обсъждания и колкото може повече консенсус, каза още социологът.

Тази година изборите са непредвидими заради неяснотата колко българи ще отидат до урните. Ако гласа си упражнят 2 милиона, резултатът ще е фундаментално изкривен, обясни Райчев.

„Обикновено гласуват 3 милиона. При ниско участие ще има изкривен парламент, който няма да изобразява българите. Може да се случи, защото хората ги е страх от вируса,“ добави Райчев.

Според него в следващия парламент БСП и ГЕРБ сумарно ще имат 120 места, но не знае как ще са разпределени.

Той коментира, че ДПС вече не искат да са в скрита подкрепа.
„Те са със заявка, че стават силни и няма да допуснат да са скрита подкрепа. Ще определят властта открито“, обясни още Райчев и добави, че всички проблеми на партията са идвали от Турция.

ДПС вече ще гонят подкрепа от 400 хиляди избиратели, а е ясно, че е прекратена агресията от Турция, каза още социологът.

Той коментира и думите на Борисов пред кореспондент на bTV, че „журналисти изпълняват поръчки“, като поясни, че независимо кой го казва, има и такива журналисти.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *