Андрей Райчев изскърца: Когато започнат дрязги в коалицията, все някой ще поиска съюз с ГЕРБ!

България отблизо

Отминаващата 2021 е година на политически завършек, а не на някакво начало. Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.

Той все пак уточни, че всеки завършек е ново начало.

Райчев посочи, че 60-те процента от обществото, които още по време на протестите са се определили срещу ГЕРБ, през декември тази година вече са намерили политическа форма – редовно правителство, с която успяха да съборят партията на Бойко Борисов.

ГЕРБ са в изолация, от която могат да излязат, ако спрат да се заяждат, да са драки и си свалят показалеца, подчерта социологът и допълни, че при поява на вътрешни търкания в управляващата коалиция, каквито според него ще се появят, все някой ще посегне към съюз с ГЕРБ, за да „си реши някакви въпроси“. Това обаче щяло да стане в по-далечно бъдеще, а не през 2022 г. Аз не бих отписвал ГЕРБ, изтъкна Райчев.

Той определи пандемията като процес, който не е изтекъл, за разлика от продължилия година и половина политически – от протестите пред 2020 г. до съставянето на кабинета на Кирил Петков през декември тази година.

Според него, извънредната обстановка трябва да се прекрати , защото тя всъщност не е извънредна. Това е положението – ще преболедуваме този грип, обобщи Райчев и посочи, че трябва да го приемем и да предупредим хората от третата възраст да се пазят и ваксинират, но не и да ги задължаваме. Трябва да предефинираме отношението си към тази болест и да разберем, че тя се е случила, заяви той.

По неговите думи, основните изпитания пред управляващите у нас ще са коронавирусът и цените на тока.

„Ако отново допуснат поляризация по темата COVID-19, това ще е много тежко за тях. Второ – токът, енергията – това не е само за България, това е световен процес. Плюсът им е, че хазната е напълнена за тази година със 7 милиарда лева повече, отколкото миналата. От тези 7 млрд. – 3 млрд. са тези, които Бойко Борисов винаги криеше за края на годината. Другите 4 млрд. са реално събрани данъци и то не от населението, а от корпорациите“, обясни ситуацията социологът и подчерта, че няколко милиарда в ръцете е много силно оръжие за един управляващ.

Според него енергийната криза може да доведе до добър резултат – преоборудване на цялата икономика към много по-ниско енергопотребление.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *