Андрей Райчев коментира резултатите и разкри кой ще победи на балотажа в София

България отблизо

Драмата е колко са невалидните бюлетини. Не знаем. Ако са 100 хил. – дай Боже, имаше 400 хил. и 600 хил. , правете сметка какво прави това. Това каза пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

Политологът Димитър Ганев уточни, че на места се е гласувало с три бюлетини и тази цифра се разделя на три.

„Основно от преференциите става проблемът с невалидните бюлетини. Това са грешки на растежа. Ще се свикне с тези преференции“, посочи той.

Андрей Райчев коментира очертаващия се балотаж в София: „Дистанцията отива на по-къса, отколкото изглеждаше снощи между първия и втория. Ваня Григорова трябва да си зададем въпроса може ли да настигне Терзиев. Отговорът е да. Ако е вярно, че е 10-12% дистанция. Ми то 5% вече е преодоляно с „Има такъв народ“ (ИТН). Зависи от ГЕРБ и „Възраждане“.

Ако разликата между двамата е 10%, това са около 45 хил. гласа.

Димитър Ганев смята, че ще е трудно да бъде стопена разликата. Васил Терзиев изглежда като фаворит. „Много е ключово поведението на ГЕРБ – колко от тях ще излязат и какво поведение ще имат. Те ще бъдат максимално мобилизирани. Заради районните кметове. В голяма част от районите техни кметове отиват на балотаж“, посочи той.

Много лоша новина е второто място на Григорова за районните кметове на ГЕРБ. Когато нямаш фаворит за кмет, не ти се ходи да гласуваш за районни кметове“, обясни той.

„Борисов няма да даде подкрепа просто така. Ще иска подкрепа за подкрепа. Аз се съмнявам, че ПП-ДБ ще дадат така лесно подкрепа на ГЕРБ за втория тур“, коментира политологът.

Андрей Райчев посочи и какво ще се случи с политическия живот след местните избори: „Самата поза на „Продължаваме промяната“ (ПП) е малко под въпрос, но се държат като уникат – тая партия, която ни дарява с уникалното си присъствие“.

Според него, ПП влиза в изолацията, в която преди е била ГЕРБ. Той посочи и как се е отразил скандалът с кодовете на машините за гласуване: „Скандалът е огромен. Той не им повлия на техния електорат (на ПП). Но чувствата против тях усили“.

„Тези (ПП) са тръгнали точно по техния път (на ГЕРБ). Сините имат този дефект – празнуват преди победата. Има едно подценяване на това колко тях ги обичат“, смята социологът.

Димитър Ганев пък изтъкна, че в общинските съвети ще видим коалиции, които ще ни се сторят истински Франкенщайн.

„Местните избори и резултатите от тях показват вот на доверие за това мнозинство. Не се очертава алтернатива в рамките на местните избори около някоя друга формация или група формации. „Възраждане“ ще влезе в общинските съвети, ще има представители там, но никакъв уау ефект не виждам за „Възраждане“. ИТН не е мъртво, но все пак остава на 4-5%. БСП направи пробив в София, но това не е пробив на Корнелия Нинова“, заяви политологът.

Според Андрей Райчев, народът гласува за формации като „Възраждане“, когато е в тежко материално поведение. По думите му, българите не са в такова положение, то дори се подобрява, колко и много хора да не са съгласни.

Той прогнозира и следващите ходове на Бойко Борисов: „Мен ако питате Борисов гледа хоризонт Тръмп и Байдън. Няма да пипа основното съотношение на шахматната дъска докато не види накъде“.

Социологът коментира и представянето на Антон Хекимян. Според него, първоначално той е тръгнал слабо, после се е поправил, но не е било достатъчно. „Мен ако питате, в него има бъдеще. Г-жа Григорова играе по много тънка граница. Първо тази седмица тя трябва да ухажва два електората – „Възраждане“ и ГЕРБ. Хайде, ИТН да кажем ще ѝ пристанат лесно. Има два много сложни танца и аз не знам тя дали може да ги изтанцува“, посочи Андрей Райчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *