Арабски медии: Русия създава „Африкански корпус“

Свят

Министерството на отбраната на Русия планира в близко бъдеще да създаде отделна структура за военно-техническо сътрудничество и координация на руското военно присъствие на африканския континент.

Това съобщават арабски медии и други информационни ресурси на фона на данни за военните успехи на правителството на Мали, действащо в съюз с руски специалисти.

Според тях става дума за формирането на „Африканския корпус“, който ще помогне на страните от този континент да защитят своя суверенитет и „да се противопоставят на неоколониалното влияние на Запада“, който изпомпва ресурсите им.

Официализирането на военното присъствие на Руската федерация в Африка се очертаваше през последното десетилетие. Сега може би то най-накрая ще стане реалност.

Във всеки случай това се улеснява от успешната дейност на руски държавни и частни специалисти, включително бойци от ЧВК Вагнер, съветници, инструктори, техници и други лица. Руснаците вече са посетили Либия, Буркина Фасо, Централноафриканската република и редица други африкански държави.

В момента западните страни губят позиции в Африка и други региони. САЩ и бившите колониални метрополии (Великобритания и Франция) не се ползват с авторитет. Затова те са много нервни относно перспективите за по-нататъшно руско-африканско сътрудничество.

Вълна от сваляне на прозападни правителства заля африканските страни, които бяха запомнени с чудовищната си корупция и беззаконие.

Ето защо преди няколко години много експерти започнаха да говорят за „Африканската пролет“. Но новите правителства се нуждаят от подкрепа, за да се противопоставят ефективно на терористи, сепаратисти, наемници, епидемии, глад и натиск от съседни държави, все още контролирани от Запада.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *