Асен Василев вбеси парламента с цинични думи и понечи да се извини, но депутат от „Възраждане“ го…

България отблизо

Моето изказване е насочено към г-н Ананиев и доста нескопосаните мотиви за вота на недоверие. Колеги, трябваше да изберете друго направление, не икономическата политика. Това каза в Народното събрание вицепремиерът Асен Василев по време на дебатите за вот на недоверие на правителството.

Той цитира мотивите, посочени по-рано от Кирил Ананиев от ГЕРБ, „политика на висок дефицит, растеж на вноса и фискалния резерв е на критичния минимум“.

 

По думите на Василев, дефицитът ни е един от най-ниските в ЕС тази година.

Относно растежа на вноса той посочи, при внасянето на нефт и газ няма как той да не расте. „Износът расте доста. Даже когато махнем ефекта на инфлацията, расте с 20%. Расте в абсолютно всички стокови групи“, заяви финансовият министър.

„Той не расте заради вашата опорка – износа на оръжие, а расте в абсолютно всички сфери на икономиката“, поясни той.

Василев каза още, че дългът бил намален. „Ако дългът който имаме към момента е заробващ, значи вие сте заробили държавата. Но той не е заробващ, защото България продължава да има третия най-нисък дълг към БВП в ЕС – 25% при минимално изискуемо условие по Маастрихтските критерии“.

По думите му, когато правителството е дошло, 1,5 млн. пенсионери са били под линията на бедност. „Сега вече не са“, отсече той.

Василев цитира и новата оценка на агенция „Фич“ за кредитния рейтинг на България, която излезе преди дни. „Никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга“, посочи той. След това се похвали и с положително изказване на германския финансов министър.

„Нашият план за устойчивост беше приет и в нашия план за устойчивост ние успяхме да запазим въглищната си индустрия и не минахме на газ. Затова колегите го приеха и се учат от нас. Ако трябва да заробим 1,2 млрд. за газова централа, сега щяхме да се чудим откъде да вземам газ за тази централа и нямаше да успеем да удържим цената ба електроенергията нито за бита, нито за бизнеса“, обясни Василев.

„Мога да ви гарантирам, че ЕК няма да започне процедура по свръхдефицит срещу 27-те държави-членки. Това е казано ясно, така че спрете да спекулирате и с тази тема“, призова той.

„Инвестициите са се качили над 3 пъти и половина спрямо миналата година, според БНБ. Инвестициите са се качили и спрямо 2020 с един път и половина“, продължи Василев по следващата част от мотивите, които той нарече „опрони точки“.

По думите му, правителството е успяло да се справи с недостига на газ, на зърно и с овладяването на инфлацията, „за да не стане като Естония, Латвия и Литва“. Той заяви, че инфлацията в България е едва 3,5% над средната за Европа.

„Знам, че е политически удобно да се говорят глупости“, каза Василев и добави, че не чува предложение за овладяване на кризата, а „популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да го обобщя, е: „Да го духат бедните“. Това е вашата икономическа философия. Извинявам се за грубия език“.

„Такава икономическа политика това правителство няма да води. Вие я водихте в последните 12 години и така постигнахме най-голямата разлика между богати и бедни в Европа“, повиши тон вицепремиерът.

Заради циничната реплика председателят на парламента Мирослав Иванов го смъмри. „Моля ви да не се повтаря в залата“, призова той.

Това обаче провокира депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев да вземе думата и да нападне остро изказа, който съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) си позволи.

„Г-н председател, открихте днешното заседание със заплаха, че ще гоните депутати – най-вече от опозицията… Казахте, че ще гоните заради цинизми.

Ако аз от тази трибуна кажа „Да го бухат бедните“, ще си обърнете езика и на момента ще ме изгоните.

Но това нещо, което се случва в момента – министъра на финансите да говори с цинизми към други, които са в тази зала и към народа, който е навън, е неприемливо.

Ако някой от опозицията си бе позволил такъв език, то управляващите щяха да го линчуват“, заяви Ганев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *