Асен Василев: Веднага след изборите ще бъде обсъдена темата за импиичмънт на Радев

България отблизо

Провал още няма, служебният кабинет трябва да поиска конвергентния доклад от Брюксел. До средата на юни имаме време за изпълним ангажиментите и да бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в Еврозоната.

Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев пред БНТ.

 

Той обясни, че ние изпълняваме всички критерии за Еврозоната освен инфлационния, но знаем, че „и Хърватия не го беше изпълнила“. По неговите думи, инфлацията в България не е следствие на финансовите мерки, предприети от правителството на ПП.

„Това е най-циничното нещо, което съм чувал“

Това каза Асен Василев, относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че мигрантският поток се е увеличил по време на управлението на Промяната.

„Капитан Андреево ни беше оставено без камери – дали мигранти, дали наркотици, никой не знае какво влиза там“, посочи той.

Санкциите Магнитски

„За санкции се говори още миналото лято, но истината е, че те зависят от подписа на президента на САЩ. Ние знаем, че още когато излязоха първите санкции, имаше искане за имена и фирми от американското министерство на финансите“, обясни той.

„Не сме се срещали с г-н О’Брайън“ – посочи Василев.

„Не мисля, че е удачно друга държава да ни казва кои закони да приемем. За разликата с двата закона (На Надежда Йорданов и Крум Зарков) – в този на Крум Зарков ме притеснява, че президентът  е изваден извън лицата, които могат да бъдат разследвани“, посочи той.

Ще бъде обсъдена темата за импийчмънт на президента

„Имаме системно незачитане на решенията на парламента от страната на президента. Едното е за военната помощ за Украйна и санкциите срещу Русия. Неговото виждане е по въпроса е както „дяволът чете евангелието“.

Другото е за конвергентния доклад, а България в крайна сметка е парламентарна република и никой не трябва да се поставя над воялята на Парламента“, обясни Василев. След изборите ще бъде обсъдена темата за импиичмънт на Радев.

Оръжията за Киев

„Износ от България към Украйна на оръжия – няма. Това става през други страни и се оказа животоспасяващо на украинците, тъй като позволи на Украйна да имат цялото количество оръжия, което им трябва“, посочи съпредседателят на ПП.

„Пентагонът и английското правителство стоят зад всички големи доставки за Украйна, каза Василев, на въпрос дали плащанията минават през така наречения „ленд лийз“. Запазихме го в тайна, за да може да оцелее правителството“, призна той.

Василев коментира и упреците за „Коалицията на войната“ – както е известен алиансът на ПП и ДБ в обществото:

„Представете си, че някой е завзел Варна и Русе – какво трябва да направим? Няма как една война да завърши, без агресорът да се изтегли. Видяхме го и в Афганистан, независимо, че става въпрос за ядрена сила.

Аз смятам, че България трябва да помогне за победата на Украйна, това е изключително важно“, каза той.

Василев за пореден път отхвърли възможността за общо управление с ГЕРБ след изборите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *