Асен Василев и Томислав Дончев се хванаха за гушите заради истерията по бензиностанциите, литнаха и заплахи за затвор

България отблизо

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и вицепремиерът Асен Василев влязоха в директен сблъсък заради истерията по бензиностанциите ден преди националния празник 3 март. 

Василев отново заяви, че всичко е било заради младежите на ГЕРБ, които са наводнили социалната мрежа с публикациите си, които са достигнали до 1 млн. души.

„Две бензиностанции, едната от които има 20 селски бензиностанции, са вдигнали цените преди появата им. Това се слага във Фейсбук. Има си член в НК и той носи 5 години затвор за който го е направил.

Има си разследващи органи. Те ще открият кой ги е направил. В момента цените не са над 3 лв., колкото бяха и в понеделник”, поясни той.

„Днес се пошегувах, че Бойко Рашков трябва да арестува младежката ни организация, а то се оказа, че не е шега“, заяви в тази връзка депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

„Кое лъжа – че имаше опашки пред бензиностанциите ли? Опашки пред бензиностанциите имаше от сутринта. Това, че някой е снимал и пускал в социалната мрежа… Те се занимават с опозиционна работа. Снимаха и непочистените пътища през зимата. И там ли ги чака 5 г. затвор?”, обърна се с въпрос той към вицепремиера Асен Василев.

„Агресивна опозиция е която спира токът в метрото. Или която носи ковчези пред дома на премиера. Може да сме опозиция, може да сме се ситуирали като политически опонент на правителството. Но това не е повод да клатим държавата”, подчерта Дончев.

Той добави, че от ПГ на ГЕРБ-СДС са подкрепили предложението за нов военен министър, „защото в такава ситуация не можем да си позволим да няма министър на отбраната”.

Във връзка с рокадата пък Асен Василев заяви, че управляващата коалиция излиза от това много по-силна, защото е единна и говори с един глас.

„Досега трябваше да обясняваме защо войната не е война за едни, а за други е. Това е истинска война. Когато трябва да действаш в толкова тежки условия и да взимаш тежки решения, не може да има човек, който да саботира тези действия“, посочи той.

Всеки от нас има собствено мнение. Или вярва в нещо, или не вярва. Ако не вярваш, най-разумното е да си подадеш оставката”, каза още той.

На въпрос защо в последния момент огласеният от премиера за поста Тодор Тагарев е бил сменен, Василев заяви, че с него са били проведени много разговори. „Разчитаме на експертизата му.

Никой не го спря да стане министър. Говорихме и с г-н Заков. В момента най-важното е интеграцията с всички структури в Брюксел.
Колективната сигурност е ключът. За такъв момент трябва да има колективна защита”, посочи Василев.

На въпрос защо държавата изкупува зърното, вицепремиерът заяви, че това се прави, за да се подготвим за най-лошия сценарий.

„Имаме зърно за 2 години напред. В държавния резерв има за 60. Имаме ресурса да го направим. Това е отговорното нещо, което трябва да се направи. А не да изнесем цялото зърно и после да се чудим септември откъде да вземе и цените на хляба да полетят в небесата”, каза още Асен Василев.

По думите му, един от рисковете за икономиката, който войната носи, е инфлацията, но тя не е най-големият. „Последните 3-4 седмици работим, за да подсилим икономиката, където има рискове.

Газът е риск. С горивата нямаме проблем. Резервите са пълни, кораби пристигат редовно. Вече са сменили корабите да не са руски”, поясни той.

Във връзка с екшъна, който се разрази навръх 3 март на Шипка, Василев заяви, че „има една малка група, която е силно ожесточена. Тя е пропита от много дълбока пропаганда.

Това, което стана на Шипка, е, че всички мислещи хора казаха, че няма как на националния празник да се веят чужди знамена. На националния празник трябва да се вее българското знаме.

Ако някой вее чуждо знаме,  няма как той да защитава българския национален интерес”, категоричен бе той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *