Асен Василев: Коледни добавки в бюджета за пенсионерите няма! Борисов говори само глупости, не може да бутне нито един министър!

България отблизо

Не са заложени коледни добавки за пенсионерите в края на тази година, заяви днес Асен Василев, а Борисов говори глупости. 

Той посочи, че най-добрият измерител за финансовото здраве на страната е единната сметка, в която към момента има на 9 млрд. лева при изискване за 4,5 млрд. лева.

Очакванията на правителството са да няма шокови цени на петрола, но с уговорката, че заради конфликта в Близкия изток е възможна и друга ситуация.

Финансовият министър коментира, че ГЕРБ говорят глупости по адрес на правителството, тъй като нямат какво позитивно да кажат.

 

Василев обясни, че ако председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ/СДС Делян Добрев успее да обясни как ще се сключат договори за 1 месец за доставката на суров петрол и кои танкери ще доставят горивото, мярката за дерогацията на руски петрол ще бъде подкрепена от ПП/ДБ. „Имаше доста подробни доклади на всички, които разбира от руски петрол и които от гледна точка на държавните институции обследваха колко бързо може да бъде спряна дерогацията. Основният проблем е колко бързо могат да бъдат осигурени доставки на алтернативен петрол, които да са надеждни във времето“, обясни Василев. Той не е сигурен и че Делян Добрев не може да даде отговор откога „Лукойл“ може да заработи без руски петрол.

„Чуваме едно предизборно говорене… Тази година имаме висок ръст на заплатите, дефицитът ще е под 3%, имаме над 9 млрд. лева в сметката на правителството. Няма причини за притеснения. Бизнесът започва да оценява това. Всички мрачни пророкувания, които се говорят, стават само шум“.

Договореното по време на преговорите за съставяне на правителство е, че само акад. Николай Денков и Мария Габриел си сменят местата на премиерското място, а всички останали министри остават. Освен ако Бойко Борисов няма намерение да управлява с Възраждане и БСП, не виждам как може самостоятелно да смени министрите, заяви финансовият министър Асен Василев.

Към момента ПП/ДБ ще спазват уговорката само Денков и Габриел да се ротират, а министрите в изпълнителната власт да останат. Всичко друго е въпрос на национално съвещание на ПП/ДБ изобщо дали да се прави ротация на министрите. Единственият друг възможен кабинет е ГЕРБ да започнат да управляват с „Възраждане“ и БСП. Василев даде да се разбере, че ПП/ДБ не са в правителството заради постовете, а за да може България да влезе в Шенген, Еврозоната и страната да тръгне по-нормален път на развитие.

Трудни са отношенията в управляващото мнозинство, посочи още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *