Каримански погна Асен Василев. Вижте какво ни готвят за еврото

България отблизо

Искаме в парламента и Комисията по бюджет и финанси да се представи Националния план за приемане на еврото. Това заяви представителят на ИТН Любомир Каримански по време на брифинг. 

 

„Ние трябва да сме сигурни, че курса 1.9553 ще бъде заложен в него. Трябва да знаем, че ползите са повече от разходите, които може да направи държавата. Процеса по изтегляне на националната валута е изключително сложен. Искаме да знаем как ще е включен в националния план, кои органи са ангажирани. Каква е ролята на МВР.

Както и още няколко неща които са важни. Особено гаранциите, че приемането на еврото ще увеличи стопанската дейност на страната в случай на сериозни икономически сътресения. От изключително значение е как ще устоим на шока от инфлацията, защото тя е определяща за изпълнение на критериите за влизане в еврозоната“, каза още Каримански. 

Този план не би трябвало да бъде приет на бързо и на тъмно, а би трябвало да бъде представен на народното събрание, почерта той.

„Не знам дали си давате сметка какво иска да направи финансовия министър. Това засяга джоба на всеки един гражданин. Той се опитва да го решава еднолично без да го представя на парламента. Ние сме парламентарна република и МС е изпълнителна власт и изпълнява решенията на парламента. Все едно, че финансовия министър сам да си разпише бюджета и сам да си го харчи“, каза на свой ред Тошко Йорданов.

„В случая с приемането на еврото, се опитва да направи същото. Не е нужно да сме финансисти или банкери, за да имаме информация. Ако утре приемем курс на еврото 1,5 всички ще изгубим пари. Ако процесът бъде форсиран, всички ще изгубим като държава“, каза още той.

Финансовият министър Асен Василев се опита да действа като самодържец във финансовата сфера. Самият подход, че някои е над НС, това е много близко до диктатура.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *