Атанас Атанасов: Новите далавери на властта гърмят една след друга!

България отблизо

Среднощният брифинг бе обмислен и подбран маньовър, за да се подтисне общественото напрежение.Този щаб е един изкуствено създаден механизъм за манипулиране на общественото мнение. С глупави аргументи ГЕРБ отмени парламентарния контрол. Всичко е направено така, че хората да не разбират, как една част от парите за справяне с кризата отиват в олигархичните обръчи.

Организирането на пропусквателния режим на София говори за абсолютна управленска немощ. Националният оперативен щаб е параван. При негативно развитие на нещата, ще е виновен щабът.

Това каза за Фрог лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

 

– Г-н Атанасов, среднощният брифинг не беше ли пореден опит за отклоняване на вниманието на обществото чрез всяване на страх от радиация от пожара в Чернобил? Знаеше се, че този пожар е угасен преди десетина дни. Имаше съобщение по въпроса и от ЕК.

– Може би ще прозвучи конспиративно на някои, но познавайки добре манталитета на тези хора, които управляват държавата, мисля, че това е обмислен и подбран маньовър да се отпуши общественото напрежение. Защото в последните дни наистина се натрупа много напрежение – катастрофата с Милен Цветков, затварянето на София… и това беше необходимо. И вижте само какъв маньовър – всява се допълнителен страх, с което да бъде туширано общественото напрежение. При това думата не е отпушване , а подтискане на общественото напрежение.

Спор няма, това си е опит да се отклони обществото от най-важните въпроси на деня. Днес ГЕРБ отмени и парламентарния контрол, може би под диригенството на Борисов?

 

– Вижте днес с какви глупави аргументи отмениха парламентарния контрол. Защото това с парламентарния контрол е изключително важен момент и няма значение кой е в опозиция. Знае се , че аз съм антикомунист по произход и убеждение. В крайна сметка България е парламентарна република. Парламентът е висш орган на държавна власт. И министър-председателят, който получи невероятна власт при това извънредно положение, е длъжен да се яви поне в парламента и обясни каква е истината. А в един момент отменя парламентарния контрол. Протестите са забранени и какво остава в крайна сметка? Информационният фон на държавата е тотално контролиран от властта. И всеки би си казал, да добре би било в тази тежка ситуация, в която има опасност за живота и здравето на хората, властта да бъде силна. Само че какво се крие зад всичко това? Хубаво е държавата ни е да е силна, но първо трябва да е подредена. Защото като е силна, без да е подредена, е в сила народният израз: „За едни сватба – за други брадва“.

 

Най-важният въпрос, освен живота и здравето на хората е, как в това тежко състояние се управляват нашите общи пари и къде отиват бюджетните средства. Както и по какви правила. Ето това трябва да се обсъжда в българския парламент. И би трябвало да има прозрачност и постоянен мониторинг върху разходването на общите ни пари. За сметка на това получаваме постоянно някакви брифинги от министри и други отговорни чиновници, разказват ни разни приказки, но не можем да разберем кои пари, къде отиват.

 

Всичко е направено така, че хората да не разбират, как една част от парите за справяне с кризата отиват в олигархичните обръчи. Известно е от историята, че най-много се краде по време на война. И когато имаме такова положение както сега, това е невероятна възможност да се краде от държавата и бюджета.

– През призмата на своето политическо оцеляване ли гледа на кризата премиерът Бойко Борисов?

 

– Борисов е човек със силна интуиция. Тази ситуация му дава възможност да укрепи силно разклатеното си политическо положение и именно заради това се усилва правителствения контрол върху медийната среда. Внушава се, че Борисов е спасителят на народа. И естествено в бъдеще той очаква политически дивиденти от това свое поведение.

 

– Според вас кукли на конци ли са ген. Венцислав Мутафчийски и Националния оперативен щаб? Господин за няколко дни ли е генералът. Не се ли очаква в скоро време да се разиграе поредният цирк – след като бъде употребен, Мутафчийски да бъде отстранен и забравен?

 

– Това е параван. А защо трябваше да се назначава някакъв щаб? България има приет закон за управление при кризи. В този закон е уредено, че при кризисни ситуации се създава механизъм на управление и той се ръководи от вицепремиер. В този орган влизат други длъжностни лица и той взема решенията по управление на кризата. На практика със своята заповед за създаване на този щаб Борисов блокира закона, не му е за първи път да не се съобразява със закона. За съжаление има твърде малко гласове в тази посока. В парламента трябваше да въстане опозицията и да каже: „Чакайте бе, има закон, спазвайте закона, не си правете някакви свободни съчинения….“

 

Та този щаб е изключително удобен параван, на който Борисов диктува, какво да приказва. И когато на него му е удобно и той се появява, да си говори, какво си иска. Това е един изкуствено създаден механизъм за манипулиране на общественото мнение.

 

– А не ви ли се струва, че от 30 дни слушаме почти едно и също от хората в щаба и като че ли има някаква игра с цифрите?  Днес, например, един експерт каза, че в момента в София и областните болници има по един човек в интензивните отделения?

 

– Ние нямаме механизъм, чрез който да проверим истинността на изнасяната информация. Отделно – защо трябва да се появяват тези хора с генералска униформа, наредени под строй. Би могло на правителствения сайт всяка сутрин да се вади актуалната информация. Защо ви го казвам всичко това? Защото управлението на държавата е въпрос на политика, на политики. И не можеш да изваждаш някакъв орган, който не може да поема политически отговорности да дава отговор на политически въпроси. Ето затова в този закон за кризите, за който говорих, е уредено този орган да е политически и да се ръководи от политическо лице. Ясно е, че при негативно развитие на нещата, ще е виновен щабът.

 

– И куцо и сакато разбра за хаоса при блокадата на София. Ще доведе ли това до лавина от съдебни дела?

 

– Сигурно ще има и такъв ефект в цялата история. За съжаление, ако тези дела бъдат загубени от държавата, ние данъкоплатците ще платим глупостите на управляващите. Организирането на пропусквателния режим на София говори за абсолютна управленска немощ. Много са прости нещата и съм изумен, как могат такива глупости да се вършат. И ми се струва, че не е въпрос на глупост, а въпрос на умисъл да се възпрепятства свободното движение на хората. Поне да го бяха измислили по-умно. Пуснаха хората да заминат за провинцията, а после им казаха, че няма да позволят да се върнат. Как може? Ако искате да се спазват правилата, трябваше да затворите София и хората да не излизат. А не после да ги държите на 5-километрови опашки и да спят в колите си.

– И един последен въпрос. Вашият коментар за жестоката смърт на журналиста Милен Цветков?

 

– Много ми е тежко. Добре се познавахме с Милен, напоследък работихме заедно.В крайна сметка трябва се направи обективна оценка на случилото се. Ние излязохме с политическа позиция и искаме обективно и всестранно разследване. Сложили четири човека в ареста. Това показва слабостта на властта. Защото имаме много и системни пропуски при контрола на пътното движение , а и като държавна политика. Жалко за Милен. Тази смърт е резултат от случващото се в Борисовата държава. Контролът по пътищата не е отделен сегмент, а е част от цялостното управление на държавата.

 

Разговаря: Красен Бучков пред информационния портал Фрог нюз.бг

Tagged

1 thought on “Атанас Атанасов: Новите далавери на властта гърмят една след друга!

  1. При Б.Борисов няма празен ход и приказка умен е, но за себе си и шайката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *