Нинова към ГЕРБ: С извънредното положение вие си присвоихте властта и затворихте устата на опозицията. Докога ще управлявате безконтролно?

България отблизо

Извънредното положение не означава безконтролност, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя взе думата в защита на искането на левицата да бъде възстановен парламентарният контрол в петък.

 

Ние искаме свястното и нормалното да се върне, бе категорична Нинова, като каза:

„Днес парламентарната група на „БСП за България“ искаме да се възстанови парламентарният контрол. И какво чухме от страна на управляващите. Да искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното. Да има парламентарен контрол е нормално, а не антитеза. Изглежда у нас напоследък модерно постоянно се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: „Свестните у нас, считат за луди“

 

Тя запита управляващите „На какво пречим?“ в отговор на един от основните им аргументи срещу искането на червените – че с изказванията си от парламентарната трибуна пречат на изпълнителната власт да си върши работата, че много говорят.

 

„На какво пречим? На една кражба? На една далавера?“, попита риторично Нинова.

 

Много сме се изказвали? Може би трябва да хвърляме чоп кой да говори, възмути се Корнелия Нинова.

 

А що се отнася до аргумента, че губят времето на министрите, тя попита: „Нали това им е работата! Нали са слуги на народа!“

 

„Какво още ни казват, да искаш парламентарен контрол, да питаш министър, означава да му губиш времето. Нали той затова е министър, нали затова е слуга на народа. Значи нормалното у нас губене на време на министъра, много думи, много изказване от народа, пречене на нещо и антитеза. Това е днешната действителност на 30-ия ден от обявяването на извънредното положение. А каква би трябвало да е – да имаме парламентарен контрол, защото знаем, че вие имате много въпроси“, допълни още Нинова, цитирана от „Фокус“.

По думите й предстои много стратегически избор как ще се излезе от кризата и контрол за прозрачността на харченето на всеки лев.
„Сега не чух нито един аргумент защо ще отхвърлите контрола. Освен един – че когато се събираме много на едно място създаваме условия за зараза и разпространяване на болестта, че не спазваме указанията на правителството“, каза още Нинова.

Тя попита дали управляващите знаят колко спешен и извънреден закон ще приемем. „Законът влиза от 1 януари 2022 г. с изключение на параграф 5 и 10. Значи, не може парламентът да се събере, за да отправим актуални въпроси за тревогите на хората, които трябва да плащат сметки, които са без работа, това не може да се възстанови. Може парламентът да се събере извънредно за много спешен закон, който ще влезе в сила на 1 януари 2022 г. Логиката къде е? Някои от вас ще стане ли да каже една дума, едно изречение, което да има смисъл и да проведем аргументиран спор?“, изтъкна още Нинова. Тя призова да се изтегли този закон и да се внесе Законът за търговските вериги. „Такъв дебат искаме и затова сме тук и ви уверявам не просто на инат, не защото искаме безсмислен спор за България и българите, а защото смятаме за абсолютно задължително да възстановим нормалността, контрола“, допълни още Нинова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *