Балотаж в Турция: Ердоган получава на изборите 49, 34%, а Калъчдароглу – 45%

Свят

Броят на гласовете за Кемал Кълъчдароглу на президентските избори в Турция е нараснал до 45 процента, 99,9 процента от бюлетините са обработени, съобщава държавният телевизионен канал TRT Haber, цитиран от РИА Новости.

 

Опонентът му, действащият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, получава 49,34 процента от гласовете.

 

Ако нито един кандидат не спечели 50% от гласовете, вторият тур ще се проведе на 28 май.

 

Тези резултати бяха потвърдени от турската ЦИК.

 

В изборния ден опозицията твърдеше, че Кълъчдароглу води с 47,42% срещу 46,8% за Ердоган.

 

„Според данните, с които разполагаме ние, Кълъчдароглу събира 53,87 на сто от гласовете и печели изборите“, заяви пък кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. Турската опозиция започна спонтанен митинг в Анкара късно вечерта, но след нея Ердоган направи митинг също в Анкара. Самият Кемал Кълъчдароглу обяви към 20:00 часа, че води пред Ердоган. „Имаме преднина“, написа той в Туитър.

Около 61 милиона избиратели от 87 избирателни района на Турция бяха призовани да гласува в неделя за президент и парламент. 3,4 милиона турски избиратели в чужбина — 1,5 милиона от тях само в Германия — бяха пуснали предварително бюлетините си.

 

Турските граждани, които са гласували в България, са предпочели Кълъчдароглу 61.09% пред Ердоган – 24.13%. В Германия резултатът е почти същия, но в полза на Ердоган.

 

Избирателните секции в Турция бяха отворени от 8 до 17 часа.

Изборите в Турция са решаващи, защото има възможност да прекъснат 20 годишното управление на Ердоган.

От първия президент – Ататюрк, до сега, Турция е имала 12 президенти.

Реджеп Тайип Ердоган е 12-ият и действащ президент, той е такъв от 2014 г. насам, като преди това бе министър-председател и кмет на Истанбул. През 2016 г. срещу него бе извършен неуспешен опит за преврат, през 2017 г. той организира референдум и Турция се превърна от парламентарна в президентска република, а през 2018 г. организира нови президентски избори, които спечели. Ако спечели и сегашните избори, Ердоган ще се превърне във втория турски президент, който е печелил три избора (след Ататюрк, който е избран през 1927, 1931 и 1935 г.), въпреки че по конституция турският президент може да заема този пост не повече от 2 мандата по 7 г. Преди Ердоган 7-годишни мандати имаха Сюлейман Демирел, Ахмед Сезер, и Абдуллах Гюл.

Кандидатът за президент на опозиционният блок в Турция, наречен „Народен алианс“, е 74-годишният Кемал Кълъчдароглу от Народнорепубликанската партия, наричан в страната си „Турският Ганди“.

Кълъчдароглу водеше в предизборните допитвания, а шансовете му се увеличиха след като третия в прогнозите – отцепника от Народнорепубликанската партия Мухарем Индже, се отказа седмица преди изборите (Гласовете за Индже ще се отчитат). В момента третото място почти сигурно ще бъде за националистът Синан Оган (от алианса АТА), който според прогнозите ще вземе под 5 на сто.

В неделя в Турция се проведоха и парламентарни избори. Според предварителните данни, партията на Ердоган ще вземе около 35 на сто от гласовете и властта в Меджлиса, или ще има 266 депутата.
На последните избори, през 2018 г. партията на Ердоган – Партията на справедливостта и развитието, загуби парламентарното мнозинство, спечели 295 от 600-те места в Меджлиса и се наложи да управлява в коалиция с националистите от MHP.

 

Сега ПСР на Ердоган и МНР, ако запазят коалицията, ще имат отново мнозинство от 322 гласа.

 

Ердоган раздаваше пари в избирателната секция днес:

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *