БАН: Последни метри! Още само 44 години и достигаме Европа по икономическо развитие и доходи

България отблизо

Икономическият растеж на страната ни се забавя. Той е съпроводен и с увеличение на инфлацията.

Това са основните данни от Годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН за състоянието и развитието на националната икономика през 2018 година. Данните представи ръководителят на проекта доц. Виктор Йоцов на пресконференция в БТА.

Докладът е разделен в няколко глави, които обхващат реалния и фискалния сектор, данъчната система, инвестициите, икономическия растеж, банковия сектор, пазара на труда и външния сектор.

Само за последните десет години дългът в глобален мащаб се е увеличил неимоверно много – над 200% от глобалния БВП. Възможно е това да доведе до нова дългова криза със сериозни последици, предупреди Йоцов. Технологичните промени не водят до по-висок икономически растеж, показват данните от доклада. Това се обяснява със спада в инвестициите и намаляването на техния дял от БВП на страната.

Колко е външният дълг на България обаче, не се споменава. Може би да не се стресира народа.

44 години ще са необходими на България, за да достигне средните за Европа темпове на развитие, акцентира Йоцов. Макроикономическата прогноза на Института е, че и през тази година икономическият растеж няма да се повиши. Може да се възстанови през 2020 година. Експертите очакват леко повишаване на износа. Но той е в пъти по-малък от вноса, което означава, че икономиката ни е свита и не произвежда необходимите стоки и услуги за населението.

Най-много за растежа през изминалата година допринася секторът за недвижими имоти. С две думи – търговията. Инфлация от порядъка на 2-3% не е плашеща, дори е здравословна според Йоцов, защото трите поредни години на дефлация сериозно са повлияли на производителите в страната.

Йоцов коментира и фискалния сектор. „Министерство на финансите някак си винаги подценява приходната част“. Сложи се край на тенденцията на спад на приходите като дял от БВП. Йоцов критикува структурата на приходната ни система, тъй като акцент у нас се поставя върху косвените данъци, докато в останалите европейски държави преки и косвени данъци са почти изравнени.

ЕК констатира най-бързия темп на растеж за последното десетилетие. В списъка обаче България отсъства.

 

По отношение ситуацията на пазара на труда става ясно, че работодателското търсене намалява. Освобождават се наети, които в миналото са привличани и задържани с по-високи възнаграждения. Остава тенденция планирането на капиталови разходи, които не се използват. Голяма част от средствата се разходват през месец декември, в по-голямата си част само като счетоводни разходи.

Но пък има надежда след 44 години нещата да дойдат по местата си.

Tagged

1 thought on “БАН: Последни метри! Още само 44 години и достигаме Европа по икономическо развитие и доходи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *