Доц. Кунчев призна, че не знае какви ще бъдат „стотиците милиони ваксини“, които Борисов каза, че ще произвеждаме!

България отблизо

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че няма информация за производство на ваксина, която ще се прави в новопостроения завод в Разград, представен от премиера.

 

Вчера Борисов обяви от Разград, че „до няколко месеца в България ще е готов завод за ваксини“. 

 

Пред БНР главният здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че не знае какво е имал предвид премиерът и посочи, че България е далеч от евентуално разработване на своя ваксина. „Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап, там изобщо не са започнали предклинични проучвания. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата. Но действително не мога да кажа какво е имал предвид,“ каза Кунчев.

 

Това няма да са ваксини срещу ковид, категоричен бе акад Петрунов, председател на експертния съвет по алергология към здравното министерство. Академик Богдан Петрунов заяви пред БНР, че в посочената от премиера база в Разград няма да бъде произвеждана ваксина срещу коронавируса.

„Това е голям завод наистина, чиято основна цел ще бъде производство на ветеринарни ваксини, вероятно и бактериални ваксини ще се правят там, но това е нещо в бъдещето, няма нищо общо с ваксината за Covid“, отбеляза той.

 

А според Тихомир Каменов, инвеститор в областта на здравеопазването и фармацията, в Разград ще се произвеждат опаковки за лекарства на чужди фармацевтични компании.

„Обещах пред ЕК да изпратим веднага на какъв етап е нашата база.  Много съм щастлив, защото на европейската карта за ваксинация ще се присъедини и България. Много държави ще си отдъхнат. Дори да стартират днес другите, ще са с 16 месеца след нас, а ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи“, заяви енергично вчера премиерът в Разград.

С него бяха шефът на изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Те бяха посрещнати от шефа на завода
В завода ще бъдат открити 350 работни места. Площта му е 15 хил. квадратни метра, а инвестицията е 120 млн. лв. Борисов го сравни с „военна база“.

Tagged

1 thought on “Доц. Кунчев призна, че не знае какви ще бъдат „стотиците милиони ваксини“, които Борисов каза, че ще произвеждаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *